Kommentti: Renny Harlinin uutuus on aivotonta kohellusta – ja juuri siksi se menestyy

MTV Viihde näki ennakkoon syyskuussa elokuvateattereihin Suomessa saapuvan toimintakomedian.

Renny Harlinin uutuuselokuva Skiptrace keräsi avausviikonloppunaan Kiinan elokuvateattereissa hulppeat noin 60 miljoonan dollarin lipputulot. Tiedotteen mukaan kyseessä on toista pääosaa elokuvassa näyttelevän hongkongilaisen toimintakonkari Jackie Chanin, 62, uran paras avausviikonlopun tulos Kiinassa.

Harlinin, 57, ohjaaman kiinalais-hongkongilais-yhdysvaltalaisen yhteistuotannon toista pääroolia näyttelee Jackass-hoopoilusarjasta tuttu Johnny Knoxville, jonka tyttöystävää näyttelee pienessä roolissa vilahtava suomalainen Sara Forsberg, 22.

Elokuvan juoni ei ole rakettitiedettä. Jackie Chanin esittämä hongkongilaisetsivä Bennie Chan on yrittänyt napata pahamaineista rikospomoa, Victor Wongia jo vuosikausia. Kun Wongin käskyläiset alkavat kiusata Bennien sukulaistyttö Samanthaa (kiinalaistähti Fan Bingbing), on Bennien etsittävä käsiinsä amerikkalainen uhkapeluri Connor Watts (Knoxville). Wattsin löydyttyä kaksikko aloittaa seikkailuntäyteisen taipaleen Mongolian lumisilta vuorilta Gobin autiomaan hiekkadyyneille.

Elokuva itsessään on juuri sellaista toimintakohellusta, jota Chanin ja Knoxvillen tähdittämältä elokuvalta saattaa odottaa. Syvempiä tasoja ja merkityksiä elokuvasta ei löydy, mutta se lienee elokuvan pointtikin. Kaiken ei tarvitse olla niin vakavaa.

Harlinin ohjaus on sujuvaa ja tuo mieleen oman lapsuuden, jolloin hämmästystä ja naurunhörötystä aiheuttivat esimerkiksi Poliisiopisto- ja Mies ja alaston ase -elokuvat. Chanin johtamat taistelukohtaukset ovat näyttäviä ja on kieltämättä ihailtavaa, miten 62-vuotias konkari selviytyy noista kohtauksista. Knoxville on roolissaan jäyhä, mutta ei häntä ole missään vaiheessa uraansa suurena luonnenäyttelijänä tunnettukaan.

Jos muutamat juonen epäloogisuudet ja ennalta-arvattavuudet pystyy sivuuttamaan, Skiptrace on aivotonta ja harmitonta action-viihdettä, jota tarvitaan eniten aikoina, jolloin kaikki tuntuu olevan ryppyotsaista ja vakavaa.

Ainoastaan kerran leuka loksahtaa totaalisen auki – näin käy kohtauksessa, jossa keskellä ilmeisesti mongolialaista vuoristoa paikallisen pienen kylän asukkaat ja Jackie Chanin roolihahmo alkavat täysin yllättäen esittää Adelen Rolling in the Deep -hittiä.

Mutta lopulta sekin kohtaus lähinnä naurattaa.

Skiptrace saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina 2. syyskuuta. Katso elokuvan traileri sekä pienessä roolissa elokuvassa näyttelevän Sara Forsbergin videohaastattelu alla!

Sara Forsberg näyttelee Renny Harlinin menestyselokuvassa 2:30

Lue myös:

    Uusimmat