Kommentti: Raisa Räisäsen katoamisen tutkinnassa ratkaisun hetket

Keskusrikospoliisi on saanut 15-20 uutta vihjettä 17 vuotta sitten mystisesti kadonneen tamperelaisen Raisa Räisäsen tapaukseen liittyen. Vihjeitä on tullut sen jälkeen, kun MTV:n Vinkkimiehet-ohjelman erikoisjakso Räisäsen katoamisesta julkaistiin kolme viikkoa sitten.

Tapauksen tutkinnassa eletään ratkaisun hetkiä. Aika tiimalasissa rupeaa käymään vähiin. KRP tutkii tapausta tappona, ja tuolla nimikkeellä rikos vanhenee vuonna 2019. Tapaturman mahdollisuutta poliisi pitää pienenä. Tutkinnassa on lähdetty siitä, että Raisa Räisänen on surmattu ja ruumis kätketty.

Poliisiin otti viime vuonna yhteyttä taksinkuljettaja, joka kertoi Raisan nousseen hänen taksiinsa ulkomaalaistaustaisen miehen kanssa Hämeenkadulla Raisan katoamisyönä lokakuussa 1999.

Vinkkimiehet-ohjelmassa kerrottiin toukokuussa, että Raisa oli ollut taksiin tullessaan peloissaan ja todennut etupenkillä, että ”mitenkähän minulle käy”. Hän oli kuitenkin matkannut miehen kanssa kymmenisen kilometriä keskustasta etelään Tampereen Multisiltaan, Multiojankatu 28:n kerrostalojen luokse. Sen jälkeen Raisasta ei ole havaintoja.

19:04

Poliisi pitää taksinkuljettajan kertomusta ja havaintoja uskottavina ja merkityksellisinä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuomisen mukaan Raisa Räisäsen katoamisen selvittämisessä on vasta nyt olemassa lähtökohta (taksinkuljettajan kertomus), joka voisi pitää paikkansa. Se ja viime viikkoina tulleet uudet vihjeet antavat mahdollisuuden edetä tutkinnassa.

Poliisin saamat uudet vihjeet koskevat mahdollisia hautapaikkoja ja Multisiltaan sopivia henkilöitä eli mahdollisesti taksiin noussutta ulkomaalaista miestä.

KRP:lle on toimitettu valokuvia kaivannoista Multisillassa. Kaivantoja on kaksi tai kolme ja ne ovat kilometrin säteellä Multisillan kerrostaloalueesta, johon epäilty taksikyyti päättyi.

Poliisi lähtee tarkistamaan kaivannot ruumiskoirien avulla ennen syksyä. Tarkkaa ajankohtaa ei kerrota.

Etsintää tehdään maastossa neliömetri kerrallaan. Edessä on vaativa ja hidas työ. Jos Raisa Räisäsen ruumis on kätketty Multisillan metsiin, voisivatko koirat vielä saada vainun? Tuomisen mukaan se on mahdollista, vaikka maasto on koiralle hankalampi kuin rakennus. Rakennuksista koirat ovat pystyneet haistamaan jopa kymmeniä vuosia vanhan vainajan DNA:ta.

Lisäksi uusiin vihjeisiin liittyen poliisi jäljittää Raisan katoamisen aikaan Hämeenkadulla sijainneen pitserian omistajaa ja työntekijöitä. Ainakin osa heistä asui Multisillassa. Poliisi pitää näitäkin vihjeitä varteenotettavina ja tärkeinä selvittää.  

On tietysti myös mahdollista, että Raisa Räisäsen tappaja tai tappajat ovat jo kuolleet. Mutta jos ei ole, tekijän tai tekijöiden salaisuus on pitänyt hyvin. Tuomisen mukaan suomalaisissa henkirikoksissa yleensä joku rupeaa jossain vaiheessa puhumaan. Poliisi pitää täysin mahdollisena sitä, että Raisan ruumista on ollut kätkemässä useampi kuin yksi henkilö.

Taksinkuljettajan kertomus avasi Raisa Räisäsen tapauksen tutkinnassa kokonaan uuden, merkittävän linjan. Suureen ääneen voi tietysti edelleen ihmetellä, miksi kuljettaja panttasi näin tärkeää tietoaan niin pitkään.

Joka tapauksessa kertomus ja poliisin viime viikkoina saamat uudet vihjeet ja havainnot antavat vielä jonkin verran toivoa, että Suomen yksi tunnetuimmista katoamistapauksista voisi sittenkin selvitä ja Raisa Räisäsen tappaja(t) saataisiin kiinni. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja