Mainos

Kommentti: Poika vs. Soini 10-0

Kysyin elokuussa perussuomalaisten puoluekokouksen alla eräältä puolueen kärkivaikuttajalta, kuinka Sebastian Tynkkysen varapuheenjohtajahaaveille mahtaa käydä.

“Ei tule muutoksia kokoonpanoon”, minulle vastattiin napakasti. Se oli tunnelma perussuomalaisten johdossa. Puoluekokousväki huolehti yllätyksestä. Kun toisella kierroksella olivat vastakkain Tynkkynen ja kansanedustaja Juho Eerola, 60 prosenttia äänestäneistä näytti vihreää valoa Tynkkyselle.

Puheenjohtaja Timo Soinikaan ei ollut uskonut kovempaa maahanmuutto- ja Kreikka-linjaa vaatineen Tynkkysen mahdollisuuksiin. Hän ei nimittäin pidä nuorta poliitikkoa minään. Soinilla on ollut jo pidempään tapana pojitella 26-vuotiasta Tynkkystä. Vanhan ajan vallankäyttäjät tietävät, että pojaksi tai tytöksi kutsuminen on yksi tapa riisua ihmiseltä uskottavuutta. 

Soinin kommentit kokouksen iltajuhlassa olivat ylenkatsovia. Soini muistutti, että kolmas on järjestyksessä vasta kolmas. Moni politiikan kommentaattorikin komppasi: eihän kolmas varapuheenjohtaja voi kummoisia tehdä. 

Tänä aamuna tippui uutispommi. Puoluehallitus on erottanut Tynkkysen - perusteluna henkilötietolain rikkominen ja ylimielinen käytös asiaa selvitettäessä. Tynkkynen oli kerännyt ja julkaissut nimiä tukemaan vaatimusta, että puolue järjestäisi ylimääräisen kokouksen, jossa äänestettäisiin jatkamisesta hallituksessa. Myös toinen poika eli nuorisojärjestön varapuheenjohtaja Aleksi Hernesniemi on saanut vakavan varoituksen. Hän oli auttanut Tynkkystä nimien keruun järjestämisessä.

Kommentoidessaan tapausta puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo lähti koville kierroksille. Hän totesi Tynkkysen syyllistyneen vakavaan rikokseen.

Perussuomalaiset ovat arvostelleet – joskus ehkä oikeutetustikin – mediaa kärjistämisestä ja liioittelusta. Tynkkysen tapaus osoittaa, että kyllä puolueessakin osataan. Toimituksissa nimittäin pyritään olemaan tarkkana siinä, että kenenkään ei väitetä syyllistyneen rikokseen ennen kuin asiasta on olemassa tuomio, mieluiten lainvoimainen sellainen.

Slunga-Poutsalo väitti Tynkkysen rikoksen olevan jopa vakava. Vakava rikos ei sinänsä ole tarkkarajainen termi, mutta rikostoimituksessa sillä yleensä tarkoitetaan rikosten törkeitä tekomuotoja, henkeen ja terveyteen kohdistuvia tekoja tai ehkä rikoksia, joista joutuu vankeuteen. Puoluesihteerin kommentit asettuvat erittäin outoon valoon, koska tietosuojavaltuutetun mukaan Tynkkynen ei välttämättä ole syyllistynyt mihinkään rikokseen.

Jo aikaisin aamulla oli nähtävissä, että puoluejohto ajaa suoraan seinään. Kukaan ei usko, että Tynkkysen potkujen todellinen syy olisi väitetty henkilötietolain rikkominen. Uudestisyntynyttä lainkuuliaisuutta on vaikea uskoa, kun lainvoimainenkaan rikostuomio ei ole aiemmin johtanut toimenpiteisiin.

Tynkkynen näyttää voittaneen julkisuuspelin 10-0. Eikö Soini kokeneena taktikkona osannut ennakoida tätä? Gallup-alamäki on armoton: nykylukemilla perussuomalaiset saisi vaaleissa 200 000 äänestäjää vähemmän kuin kevään vaaleissa. Potkufarssi ei taatusti käännä suuntaa. Joko puolueessa on irrallaan vauhko ravihevonen tai sitten vaihtoehtoja ei vain ollut. Ehkä puolueen ahdinko on yksinkertaisesti niin syvä, että sisäiselle kritiikille ei ole tilaa. Ei, vaikka kritiikkiä esittäisi vain kolmannen varapuheenjohtajan paikalla istuva poika. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.