Mainos

Kommentti: Perjantai ja 13. päivä, Suomi euroalueen heikoin lenkki

Epäonnen päivän talousluvut ovat Suomelle murhaavan huonoja. Talouskasvumme on nyt euroalueen heikointa.

Syksyn aikana Suomi on ajautunut jälleen taantumaan. Kolmannella vuosineljänneksellä Suomen talous supistui 0,6 prosenttia. Kreikallakin menee hitusen paremmin, vaikka maassa on ollut poliittinen kaaos ja käteisrajoituksia pankeista.

Onnettominta tilanteessa on se, että euroalue ja Suomi liikkuvat eri suuntiin. Euroalue taapertaa eteenpäin ja Suomi pakittelee taaksepäin. Isojen EU-maiden Ranskan ja Saksan taloudet olivat pienessä kasvussa loppukesän ja alkusyksyn aikana. Suurten kasvukin on niin pientä, että Suomi ei voi laskea mitään investointitavaroiden kysynnän elpymisen varaan.

Suomi on pahnan pohjimmaisia myös viennissä, joka on valahtanut alkuvuonna miinukselle. Lähes kaikki muut EU-maat ovat pystyneet lisäämään vientiään.

Toinen vaaran paikka on se, että Suomessa kuluttajahinnat laskivat edelleen lokakuussa: nyt -0,3 prosenttia vuoden takaisesta. Hintojen laskukierre vaivaa lukuisia euromaita, joten Euroopan keskuspankilta on tulossa joulukuun kokouksessa melko varmasti uusia elvytystoimia.

Surkeat talousluvut lisäävät painetta työmarkkinajärjestöjen neuvottelujen loppusuoralle. Hitaampikin tajuaa, että jotain tarttis tehdä ja pian.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.