Kommentti: Paavo Väyrynen yritti tänään samaa kuin täsmälleen 50 vuotta sitten – yhdellä suurella erolla

Vuosi oli 1972, kun Paavo Väyrynen pyrki ensimmäistä kertaa keskustan johtoon. Tuolloin kesäkuussa hän haastoi silloisen istuvan puheenjohtajan Johannes Virolaisen tämän asemasta.

Tuosta hetkestä on tasan 50 vuotta. Nyt heti perään vuonna 2022 hän yritti samaa Annika Saarikon kohdalla.

Lopputulos oli sama. Äänet eivät riittäneet, lähellekään.

Toki Väyrynen siinä välissä onnistui tavoitteessaan. Hän nousi keskustan johtoon vuosiksi 1980–1990. Tai kyseessä oli pikemminkin välitavoite – varsinainen tähtäin oli korkeammalla, Suomen presidenttinä.

Väyrysen elämän suuri tragedia on, että Suomen kansa ei ymmärtänyt hänen potentiaaliaan, syntymäoikeuttaan, valtiomme johtajaksi. Hän on puhunut kokeneensa johdatusta tehtävään.

Pääministerin paikkakin olisi kelvannut, mutta Väyrysen vahvuus, pyrkyryys, osoittautui myös hänen heikkoudekseen viimeistään vuonna 1987.

Tuolloin hän oli saamassa jo otteen Suomen johtopaikoista. Väliin astui presidentti Mauno Koivisto, joka sai vihiä Väyrysen juonimasta salaisesta kassakaappisopimuksesta, jonka perusteella hänen piti päästä muodostamaan porvaripuolueiden yhteistä hallitusta.

Koivisto ei suhmurointia sulattanut, ja nosti hallitustunnustelijaksi ja pääministeriksi Harri Holkerin.

Väyrysen luonnetta kuvaa hyvin hänen järkytyksensä syvyydestä syntynyt legendaarinen lause "Voiko vitutukseen kuolla?".

Palataan vuoteen 1972. Virolainen löi tuolloin nuoren haastajansa selvin luvuin, mutta Väyrysen kannatus oli nousussa. Nousu kantoi äänestyksessä puolueen varapuheenjohtajan paikkaan, ja viimein kahdeksan vuotta myöhemmin puolueen puheenjohtajaksi.

Tällä kertaa Väyrysen suunta on puolueessa täysin eri.

Tai ehkä se on väärin sanottu. Suunta ei varsinaisesti ole edes laskussa, koska kannatus on ollut puoluebingoa pelanneella Väyrysellä jo pitkään olematonta.

Väyrynen on nykykunnossaan puhtaasti protestiehdokas. Keskustassa hänellä ei ole tulevaisuutta.

Nähtäväksi jää, ymmärtääkö Väyrynen tämän, vai nähdäänkö hänet vielä keskustan johtoon pyrkimässä tulevillakin vuosikymmenillä.

Kun Väyrysestä on kyse, on kaikki mahdollista.

Saarikko ja Väyrynen kisaa puheenjohtajan paikasta - Saarikko: ”Tämä on suurin linjaero minun ja Väyrysen välillä” 3:14
Katso myös: Näin Annika Saarikko luonnehti suurinta linjaeroaan hänen ja haastajansa Paavo Väyrysen välillä ennen ratkaisevaa äänestystä.

Kirjoittaja on MTV Uutisten uutispäällikkö.

Lue myös:

    Uusimmat