Kommentti: Miksi RoPS keikkuu sarjan kärkipäässä?

RoPS on taulukossa toisena liigakauden saavuttaessa puolenvälin krouvin. Miksi lappilaisjoukkue on venynyt äärimmilleen?

RoPS-luotsi Juha Malinen on jääräpäinen ja itsevarma mies, mutta kolmen ensimmäisen liigaottelun jälkeen hän katsoi peiliin, ja nosti lopulta kätensä ylös virheensä merkiksi. Malinen teki tarvittavat muutokset suojattiensa pelaamiseen - ja kas kummaa, sininen paketti muuttui hämmentävän nopeasti kompaktiksi, tiiviiksi ja tehokkaaksi ryhmäksi.

Pelaajat pääsivät pelaamaan kentällä vahvuuksiensa kautta.

RoPS käänsi hiljalleen tiukat ja tasaiset pelit voitoiksi vahvan puolustustyöskentelynsä ja pikkuhiljaa kuntoon päässeen tehokärkensä Aleksandr Kokon johdolla. Kokkoa on säestänyt erinomaisesti läpi kauden pääsääntöisesti laitalinkkinä pelannut Janne Saksela, joka on ruokkinut oikea-aikaisilla ja laaduikkailla keskityksillään temperamenttistä maalitykkiä.

RoPSin peliryhmitys muuttui alkuhaparoinnin jälkeen 3-5-2:sta 4-2-3-1:een, jonka vuoksi pelaajien roolit selkiytyivät. Esimerkiksi oikukas mutta taitava Moshtagh Yaghoubi pääsi omimpaan rooliinsa keskialueen pohjalle ja Abdou Jammeh keskisektorin toppariksi Friday Obilorin viereen - omalla tontilleen. Kolmen topparin systeemissä Jammeh oli pihalla kuin lumiukko.

Positiivista puolustustyöskentelyn kannalta on ollut myös se, että Malinen siirsi alkukierroksien jälkeen oman suosikkipelaajansa Jarkko Lahdenmäen vaihtopenkin puolelle.

Toki Lahdenmäki on saanut sen jälkeenkin satunnaisesti vastuuta takalinjoilla, mutta laitapuolustajana hänen virheensä eivät ole maksaneet sinipaidoille enää pisteitä. Tunnollinen puolustaja on täyttänyt tonttinsa jotakuinkin kelvollisesti.

Vaikka sinipaidat ovat tällä hetkellä sarjassa toisena, riittää Malisen suojattien loppukauden suhteen vielä rutkasti kysymyksiä.

Missä vaiheessa paljon uurastaneiden runkopelaajien bensa loppuu? Kestävätkö avainpelaajien paikat kovaa ottelutahtia? Miksi Malinen ei ole kierrättänyt pelaajarinkiään keskikesällä uskaliaammin?

Rovaniemeläisjoukkueen pelaajamateriaali on kiistatta melkoisen kapeaa sorttia, mutta nihkeän rotaation ansiosta ryhmässä on nyt entistä selkeämmin kahden kerroksen väkeä. Miten se tulee vaikuttamaan ryhmän ilmapiiriin? Mitaleille venyminen olisi RoPSilta äärimmäisen kova temppu. Se olisi iso sulka Malisen hattuun. En usko RoPSin pysyvän syksyyn asti HJK:n ja SJK:n vauhdissa, mutta FC Interin ja IFK Mariehamnin kanssa rovaniemeläsjoukkue taistelee tiukasti pronssista.

Lue myös:

    Uusimmat