Mainos

Kommentti: ”Miksei media huomaa suomalaisen heteromiehen sankaritekoja?”

”Mikä maahanmuuttajien kiillotuskampanja teillä on menossa? Etninen mies pelasti naisen, ihan etusivun uutinen, ei suomalaisen tekemänä olisi uutisoitu mitään.”

Tähän kommenttiartikkeliin on koottu palautteita, jota me jutun toimittajat olemme saaneet ja lukeneet MTV Uutisten eilen julkaiseman uutisen jälkeen. Sitä on nimittäin tullut paljon – enemmän kuin muiden viikonlopun juttujen jälkeen.

Eilisessä artikkelissa pääsi ääneen mies, joka uskalsi puuttua iäkkään naisen hätään.

Nuorukaisen hieno teko on ilahduttanut monia sekä MTV.fissä että sosiaalisessa mediassa. Kaiken synkkyyden keskellä on mukava kirjoittaa ja lukea uutisia, joissa lähimmäistä on autettu. Hän on saanut valtavasti tsemppiä, kehuja ja kiitoksia. Lisäksi tapahtumassa on opetus: Joskus kannattaa toimia, vaikkei ihan kaikkea osaisikaan.

Osa lukijoista ei ole kuitenkaan lukenut juttua näin.

Syynä siihen on jutussa esiintyneen miehen nimi ja ulkonäkö.

”Jos täysin juuriltaan suomalainen olisi tämän tehnyt niin ei varmasti olisi juttua noussut. Epäilyttävä uutinen.” ” Epäilen kuitenkin, että Maikkarin vihervasemmistolaiset voimat eivät laskisi kovin herkästi sankarin viittaa kantasuomalaiselle, lihaa syövälle heteromiehelle vastaavanlaisessa tapauksessa.”

Saimme lähteidemme kautta vihjeen, miten löytäisimme lauantaina Iltalehden uutisoiman tapahtumaketjun nimettömäksi jääneen sankarimiehen. Siitä se ajatus sitten lähti. Jos puhelimeen olisi lopulta vastannut vaikkapa Pertti, emme olisi sulkeneet luuria.

Juttu olisi syntynyt ja julkaistu aivan samalla tavalla.

”Eikö päätös ollut, että jos uutisoidaan etnisistä, niin sitä uutista ei saa kommentoida?”

MTV Uutiset on tehnyt päätöksen sulkea kommenttiosiot pakolaiskriisiä ja turvapaikanhakijoita koskevista uutisista. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että nämä aiheet synnyttävät uutissivustoille valtavasti rasistista vihapuhetta. Asioista saa olla eri mieltä, mutta asiallisena täytyy pysyä.

– Vihapuheen siistiminen on jo isompi työ kuin varsinainen uutisten toimittaminen, kommentoi päätöstä MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Irakilaisten vanhempien Suomessa syntyneen 21-vuotiaan pojan uroteko ei liity tämän hetken pakolaisuutisiin, joten kommenttiosio jätettiin avoimeksi asialliselle keskustelulle.

”On nähty ihan omakohtaisesti, kun suomalainen auttoi julkisessa tilassa ruokaan tukehtuvaa ihmistä Heimlichin otteella. Tosin tapaus ei päässyt MTV:n sivustolle uutisena, eikä auttajakaan itselleen kunniaa kaivannut.”

MTV Uutiset otti mieheen yhteyttä saamiensa vinkkien perusteella. Hän kertoi tarinan mielellään medialle, sillä siinä oli monta asiaa, jotka olivat jääneet pyörimään hänen mieleensä: Miten nainen voi? Olipa hieno tunne auttaa toista! Haluan kannustaa ihmisiä toimimaan ja auttamaan, vaikkei kaikkea osaisikaan.

Muun muassa näillä argumenteilla mies perusteli myös itselleen sitä, miksi hän voi asiasta kertoa.

Nimi ja kuva jutussa tuovat uskottavuutta tarinalle sekä ulospäin lukijoille että työvaiheessa toimittajalle.

Kukaan ei ainakaan huutele nimettömänä puskista.

” Uutinen on todellakin tärkeä, onhan siihen tarvittu peräti kaksi toimittajaa.” ”Kun on tummasilmästä kyse, on molemmat naistoimittajat halunneet osallistua”

Tällaisten uutisten varmistaminen on joskus yllättävän hankalaa. Toimitus saa hyvin monenlaisia vinkkejä joka päivä, ja sosiaalinen media on oikea juttuaiheiden kultakaivos.

Mutta se, että joku väittää jonkun tehneen jotain tai vaikka hän kertoisi asiasta itse, ei riitä. Tarina voi olla totta – tai sitten ei. Sankarikin tarvitsee tarinaansa ulkopuolisia todistajia.

MTV Uutiset selvitti Masarista kerrottua tarinaa useamman ulkopuolisen kautta. Lisäksi vahvistus tapahtumille saatiin Kampin valvontakameroista. Juttu rakentui kahden toimittajan hyvässä yhteistyössä.

Eikä toimittajan nimi ja naama ole lopussa kunnian vuoksi.

Se on lukijalle tieto siitä, kuka jutusta vastaa myös siinä tapauksessa, jos jokin olisi pielessä.

Ja niitä sankaritarinoita – syntyperäisten suomalaisten tai maahanmuuttajien uroteoista, on linkitetty jutun alle. Keskustelu aiheesta jatkuu MTV Uutisten Facebook-sivuilla.


 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.