Kommentti: Maahanmuutosta tulossa kehysriihen jättiriita - hintalappu tulisi julki

Riitely maahanmuutosta iskee hallituksen sisälle nyt uutta reittiä, kehysriihen kautta.  Hallituksen edessä on rankka tappelu, pannaanko/piilotetaanko maahanmuuttokustannukset budjettikehyksiin, vai hoidetaanko asia lisävelalla - silloin maahanmuuttokustannuksille tulee myös julkinen hintalappu.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho  antoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa myrskyvaroituksen hallituksen sisällä nousevasta suurtappelusta.

Terhon mukaan maahanmuuton kustannukset pitäisi hoitaa mieluummin lisävelalla kuin budjettirahoituksella.

Terhon mukaan maahanmuuttokustannusten sijoittaminen budjettiraamiin johtaa kantasuomalaisten palvelujen leikkaamiseen.

- Mummo ulos, mamu sisään, Terho vertaili.

Vertaus ei ole perusteeton.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ilmoitti nimittäin saman tien, ettei se sovi kokoomukselle.

- Me pidämme kiinni hallitusohjelmasta, jonka mukaan velaksi eläminen loppuu vuoteen 2021 mennessä, Stubb linjasi kokoomuksen puoluevaltuustossa.

Pääministeripuolue keskusta on riidassa aallonharjalla. Ryhmäjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) on pyöritellyt asiaa, mutta ennakoi, että ilman riitelyä ei selvitä.

Nykytietojen valossa summa on noin 600 miljoonaa euroa vuodessa.

Lopullista laskua tuskin kukaan osaa ennakoida.

Jos Stubb todella aikuisten oikeasti tarkoittaa sitä, mitä sanoo, hallitus joutuu etsimään kehyksiinsä maahanmuuton vaatimat säästöt, aluksi 600 miljoonaa.

Säästäminen, kuten on nähty, on helppoa ja mukavaa puuhaa... Miltä taholta nipistetään maahanmuuton ja maahanmuuttajien vaatimat 600 miljoonaa? Eläkeläisiltä? Lapsiperheiltä? Tieverkoista? Lisää koulutuksesta? Kunnilta? Terveydenhoidosta?

Toinen vaihtoehto - jos Stubb ei ota lisävelkaa - on hoitaa asia esimerkiksi valtion omaisuuden myynnillä. Eli mikä pannaan lihoiksi? Finnair? Fortum? Alko? Ja samalla hyvästi valtion tuleville osinkotuloille.

Elämä on valintoja. Varsinkin poliitikon elämä.

Mutta se on myös ammatinvalintakysymys, sanoisi moni vanha ja  viisas.

Jos asiaa ei ole mietitty, vaan summa nakataan budjettikehyksiin noin vain, se vie niiltä lopunkin uskottavuuden, nyt ja jatkossa.

Samalla se kertoo, että hallituksella on myös velhon lahjat ennustaa tulevaisuutta. Kukaan ei tiedä, mihin mittoihin esimerkiksi itärajan takaa tuleva pakolaisvyöry voi nousta ja mikä sen hintalappu on.

Mutta aina on tietenkin maaginen sana "lisäbudjetti", jolla kansalaisten pää saadaan sekaisin.

Lisälaina puolestaa paljastaa maahanmuuton kustannukset. Se sopii myös persujen propagandakäyttöön.

Mutta ehkä ei silti kannattaisi julkisesti huutaa, että kaikki katetaan budjettirahoista.

Hallituksen kehysriihi on huhtikuun alussa.

Onnea matkaan.

Lue myös:

    Uusimmat