Kommentti: Kiinan koronaluvut eivät vakuuta – miten maassa voi olla alle 5 000 koronakuolemaa, kun väkiluvultaan tuhat kertaa pienemmässä Virossa on yli 1 100?

Virossa tällä hetkellä asemapaikkaansa pitävä MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste ihmettelee kommenttitekstissään entisen asemapaikkansa Kiinan koronalukuja.

Tuntuu uskomattomalta, että väkimäärältään tuhat kertaa suuremmassa Kiinassa voisi olla vain neljä kertaa enemmän koronan seurauksena menehtyneitä ihmisiä.

Koronaan on kuollut maailmassa jo yli kolme miljoonaa ihmistä ja siihen on sairastunut yli 147 miljoonaa.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan maassa on ollut vain 103 484 vahvistettua covid-19-tartuntaa ja 4 857 siihen liittyvää kuolemaa.

Kiinassa asuu 1,4 miljardia ihmistä. Maan koronakuolleisuus on yksi maailman pienimpiä väkilukuun suhteutettuna. Vertailun vuoksi: Virossa asuu 1,4 miljoonaa ihmistä ja maassa on todettu 1 143 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

WHO:n mukaan rokotteita on annettu Kiinassa yhteensä reilu 188 miljoonaa.  Kiinan tavoitteena on saada rokotettua 40 prosenttia väestöstä kesäkuun loppuun mennessä. Kuitenkin Kiina jakaa rokotteita avokätisesti ulkomaille ja lupaa erityiskohtelua myös Pekingin talviolympialaisiin ensi talvena saapuville, jotka on rokotettu joillakin neljästä kiinalaisesta covid-19-rokotteesta.

– Kiina vähättelee lukuja selvästi, mutta emme tiedä kuinka paljon, sanoo asiaa tutkinut American Enterprise -instituutin pääekonomisti Derek Scissors.

– Kiinan hallitus kertoi Wuhanista alkaneesta epidemiasta hitaasti ja nyt näyttää siltä, että jos uusi virusmuunnos on iskenyt, kuulemme siitäkin vasta kun on liian myöhäistä, hän lisää.

Ensimmäinen vahvistettu koronatapaus todettiin Kiinan Wuhanissa jo 1. joulukuuta 2019. Kiinassa koronakuolemat on määritelty yleisesti keuhkokuumeen aiheuttamiksi.

Koronasta on tullut poliittinen asia.

Kiinan johto ei myönnä epäonnistumisiaan missään, ei tässäkään asiassa, vaikka kansalaisten terveyden pitäisi olla etusijalla.

Lue myös:

    Uusimmat