Kommentti: Kansa voitti vihdoin – USA:n presidenttiehdokkaiden viimeisessä kohtaamisessa kumpikin pelasi vahvuuksillaan

2:02:19
Katso videolta Trumpin ja Bidenin viimeinen vaaliväittely kokonaisuudessaan.

Uudet säännöt purivat viimeisessä Yhdysvaltojen presidentinvaaliväittelyssä. Joe Biden veti ensimmäisen tunnin vahvasti. Donald Trumpin maltillisuus sai hänet näyttämään presidentilliseltä.

Ensimmäisen huutomyrskyksi paisuneen vaaliväittelyn jälkeen odotukset olivat matalalla. Kunhan kolmen viikon takainen farssi ei toistuisi, kaikki olisivat tyytyväisiä.

Viime yönä molemmat ehdokkaat yllättivät positiivisesti. Väittely kulki ajoittain kipakasti, aiheet risteilivät sinne tänne, mutta molemmat saivat argumentoida rauhassa.

Tuloksena oli mielenkiintoinen puolitoistatuntinen, jonka aikana ehdokkaiden erot tulivat todella hyvin esiin. Toivottavasti väittely keräsi mahdollisimman paljon äänestäjiä television ääreen.

Kumpikin oli vahva

Demokraattihaastaja Joe Biden esiintyi vahvasti varsinkin ensimmäisen tunnin aikana. Hän pystyi kertomaan selvästi ja maanläheisesti suunnitelmansa terveydenhuollon parantamiseksi, ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja koronapandemian hoitamiseksi.

Kun istuva presidentti Donald Trump sanoi koronapandemian hiipuvan ihan kohta, Biden muistutti presidentin sanoneen samaa jo pääsiäisenä.

Mutta väittelyitä ei voiteta mittaamalla sitä, kuka on oikeassa. Donald Trump pystyi malttamaan mielensä ja esiintymään rauhallisella, tietynlaisella arvokkuudella.

Trumpin heikkous on aina ollut politiikan sisältöpuoli, eikä hän nytkään osannut kertoa esimerkiksi terveydenhuolto- tai koronanhoitosuunnitelmiaan. Trump esiintyi politiikan ulkopuolisena hahmona, joka vetoaa varmasti osaan äänestäjäkuntaa.

Vesisärötyksestä tuli vaaliteema

Yhdysvalloissa osa kaapelikanavista kauhisteli Trumpin valheiden määrää ja koronapandemian vähättelyä. Konservatiivimedioissa taas korostettiin Joe Bidenin pojan ympärille noussutta kohua.

Lisäksi Bidenia mätkittiin nihkeästä suhtautumisesta vesisärötystekniikkaan, jota Yhdysvaltojen energiasektori hyödyntää muun muassa tärkeässä vaa’ankieliosavaltiossa Pennsylvaniassa.

Väittelyn voittajaa on tällä hetkellä vaikea valita, ja luotettavia mielipidemittauksia aiheesta on luvassa vasta ensi viikolla.

Donald Trump ei saanut Bidenia tekemään mokaa, joka karkottaisi äänestäjiä. Toisaalta hän varmasti muistutti äänestäjiä siitä, miksi hän neljä vuotta sitten tuli valituksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja