Kommentti: "Hoidetaan brexit", on ontto fraasi: mitään ei ole vielä hoidettu ja kaikki voi jäädä hoitamatta

Yliopistotutkija Timo Miettinen ennakoi Britannian poliittisia aikoja EU-eron jälkeen 3:35
Video: Näin tutkija ennakoi Britannian poliittisia aikoja brexitin jälkeen.

Kukaan ei pysty vuodessa neuvottelemaan mittavaa ja kattavaa sopimusta Britannian ja EU:n välisistä suhteista. Ei edes "ihmemies" Boris Johnson. Vääntö brexitistä jatkuu – tai oikeammin alkaa uudestaan. Ja lopputulos voi olla huono, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.

Britit lähtevät EU:sta 31. tammikuuta 2020. Siitä ei ole epäilystä.

Mutta sen jälkeen kaikki on auki. Unionin ja Britannian tulevista suhteista ei vielä ole sovittu yhtään mitään.

Pelkästään kauppasuhteita koskeva paketti on massiivinen. Se pitäisi saada siististi nyöreihin vuodessa.

Tai karkeasti oikeastaan jo puolessa vuodessa, koska kesäkuussa brittien on päätettävä, haluavatko he pidentää neuvotteluille varattua siirtymäaikaa.

Nyt näyttää vahvasti siltä, että eivät halua.

Vaikka tässä vaiheessa keskityttäisiin pelkkiin kauppasuhteisiin ja vain suuriin linjoihin, savotta on todella haastava.

EU puhuu ”tasavertaisesta pelikentästä”

EU:n kannalta ennakkoasetelma on yksinkertainen.

Unioni tavoittelee ”tasavertaista pelikenttää”. Brysselin pääneuvottelijan Michel Barnierin on pidettävä huolta siitä, etteivät britit pääse muljahtamaan sisämarkkinoille kevyemmillä pelisäännöillä.

Erityisesti Saksa on kantanut huolta siitä, ettei EU saa kylkeensä kilpailijaa, joka irtisanoutuu EU:n ympäristö-, työehto- ja kuluttajansuojasäädöksistä.

– Ei tariffeja, ei kiintiöitä, ei polkumyyntiä, luetteli komission puheenjohtaja, saksalainen Ursula von der Leyen loppuviikon EU-huippukokouksen päätteeksi.

Boris Johnsonin lontoolaisesta vinkkelistä pakka on monimutkaisempi.

Eron pitää näyttää erolta

"Hoidetaan brexit" -vaalilupaus ei tietenkään tarkoittanut, että britit eroavat EU:sta niin, ettei se näytä erolta.

Johnson eteni murskavoittoon, koska äänestäjät odottavat, että hän ja juuri hän repii Britannian mahdollisimman selkeästi irti EU:n "kahleista".

Erityisesti konservatiivileirin kovimmat brexit-haukat haluavat, että Britannia saa jatkossa hoidella omia kauppasuhteitaan EU:sta piittaamatta.

Toisaalta Britannian talous on riippuvainen EU:sta. Maan talouselämän ykkösketjulaiset toivovat, että suhde unioniin muuttuu mahdollisimman vähän.

Diili vuodessa on mahdoton tavoite

Näistä elementeistä on erittäin vaikeaa räätälöidä toimivaa sopimuskokonaisuutta vuodessa. "Se ei ole vaikeaa, vaan se on mahdotonta", varoittaa Saksan hallituksen kauppapoliittinen neuvonantaja.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

No ainakin sitä, että brexit-vetvaaminen jatkuu. Ja että se voi olla hyvin repivää.

Äkkinäisistä käänteistään tunnettu Boris Johnson voi hyvin yrittää hajottaa unionin rivejä päästäkseen mieleiseensä lopputulokseen.

EU-rintamasta löytyy kyllä halukkaita irtiottajia. Varsinkin nyt, kun meneillään on vääntö tulevasta rahoituskehyksestä ja ilmastotavoitteiden toteuttamisesta.

Sopimukseton ero on edelleen mahdollinen

Ja se kaikkein pahin, brittien lähtö kokonaan ilman kauppasopimusta, on myös mahdollinen.

Boris Johnsonilla on paljon puoluetovereita, jotka edelleen haluavat tätä. Ja siihen myös saarivaltakunnassa valmistaudutaan.

Kanaalin toisella puolella taas on paljon niitä, jotka eivät halua antaa briteille piiruakaan periksi. Se on haaste neuvottelijoille.

Eli brexit ei katoa otsikoista. Ei vielä pitkään aikaan. 

Lue myös:

    Uusimmat