Kommentti: Häpeällistä, HJK! Nolo tilanne voi pakottaa rajuun ratkaisuun

HJK:n uusi päävalmentaja Ferran Sibila puhuu taustoistaan ja uudesta pestistään 8:39

Helsingin Jalkapalloklubin kummallinen johtaminen syystalven aikana on huipentunut lähes absurdiin valmentajasotkuun, josta on vain yksi kivulias tie ulos. HJK:n pitäisi myöntää virheensä ja palata nöyrästi lähtöruutuun, kirjoittaa MTV Urheilun jalkapallotoimittaja Eetu Ikola.

Keskiviikkoiltana HJK sai kuulla karuja uutisia, joita ei koskaan pitäisi yhdistää ammattitason jalkapalloseuraan, Suomen hallitsevasta mestarista puhumattakaan.

HJK:lle selvisi, että sen uudeksi päävalmentajaksi kaksivuotisella sopimuksella palkattu Ferran Sibila ei voikaan toimia seuran päävalmentajana. 35-vuotiaalta puuttui alusta alkaen pestiin vaadittava Uefa Pro -lisenssi ja puuttuu edelleen.

Tilanne on nöyryyttävä.

HJK vahvisti Sibilan palkkauksen marraskuun alussa “pitkän” haastatteluprosessin jälkeen. Tiettävästi kyseessä oli HJK:n urheilutoimenjohtajan Vesa Mäen koordinoima valinta omien vanhojen tuttujensa joukosta.

Sibilan ohkainen CV ja kokemuksen puute päävalmentajan roolissa herättivät jo alkuun epäilyksiä yhteistyön toimimisesta, mutta lisenssin puuttuminen teki siitä aidon ongelman.

Se, näkivätkö Mäki tai toimitusjohtaja Aki Riihilahti asiaa ongelmana, on kuitenkin asia erikseen. Siltä se ei ainakaan näyttänyt tai kuulostanut ennen joulukuun loppua.

HJK:n omissa tiedotteissa ei mainittu sanaakaan Sibilan lisenssitilanteesta, vaan asia nousi esille vasta Helsingin Sanomien selvityksen kautta. Mäki kertoi silloin yksinkertaisesta suunnitelmasta lähettää Sibila mukaan Ruotsin Pro-kurssille, jolloin hän voisi toimia Veikkausliigassa päävalmentajana.

Idea oli kuitenkin alusta alkaen tuhoon tuomittu. Kuuleman mukaan Sibilan pääsemistä kyseiselle kurssille ei voitu missään vaiheessa pitää realistisena, sillä hän itse valmentaa nyt Ruotsin ulkopuolella eikä ole edes ruotsalainen.

Toisena vaihtoehtona Mäki mainitsi Pro-lisenssin suorittaneen apuvalmentajan Ossi Virran nimittämisen “toiseksi päävalmentajaksi”, mutta Palloliiton säännöt estävät järjestelyn ainakin periaatteen tasolla. Sibila voi toimia tällä hetkellä vain apuvalmentajana.

HJK:n torstaina julkaistu niukka tiedote ja mediahiljaisuus paljastaa, ettei selvää varasuunnitelmaa ole olemassa.

Miten voi olla mahdollista, että Suomen suurin ja menestynein seura on ajautunut tähän pisteeseen?

Kuka vedätti ja ketä?

HJK:n torstaisesta tiedotteesta saa kuvan, että Sibila olisi vedättänyt uutta seuraansa.

– Sibilalla oli alustava tieto Ruotsin liitosta, että hän pääsisi Ruotsissa nyt alkavalle kurssille, mutta Ruotsin liiton päätös olla hyväksymättä häntä mukaan tietysti muuttaa tilannetta, HJK:n tiedotteessa lukee.

Sävy on uhkaava, eivätkä potkut olisi tuon kommentin pohjalta yllätys.

Vastuu sotkusta on kuitenkin ennen kaikkea Mäen ja Riihilahden harteilla.

Kaksikon yhteispeli HJK:n johdossa on jo valmiiksi tarkkailun alla. Muun muassa Jukka Raitalan kylmä lähtö, vähäiset talvihankinnat ja niukkasanainen tiedottaminen ovat hermostuttaneet kannattajia, eikä meneillään oleva valmentajafarssi ole luonnollisesti auttanut asiaan.

Mikä veisi siis HJK:n tasolle, jota Suomen suurimmalta odotetaan?

HJK:n on ilmoitettava tammikuun puoliväliin mennessä, kuka Pro-lisenssin saanut henkilö joukkueen päävalmentajana oikein toimii. Sibila se ei ole, minkä vuoksi onkin vaikea uskoa, että espanjalaisesta pidettäisiin enää kiinni.

HJK:n ainoa vaihtoehto saattaakin olla painajaismaisen valmentajasekoilunsa päättäminen nyt ja kauden aloittaminen alusta uudella päävalmentajalla. Samalla on kyseenalaistettava myös Mäen ja jopa Riihilahden asema seuran johdossa.

Kannattajille reiluinta olisi avata perinpohjaisesti ja avoimesti median edessä, mitä Sibilaa palkatessa todella tapahtui ja tiedettiin. HJK:lla on paljon petrattavaa läpinäkyvyyden kanssa.

Sen jälkeen HJK:n olisi luonnollisesti palkattava uusi, pätevä ja kannattajia innostava päävalmentaja. Fiksuinta voisikin olla paluu suomalaisten, Pro-lisenssin hankkineiden valmentajien pariin, joista esiin nousevat ensimmäisenä luonnollisesti Virta ja mestaruuden jälkeen toistaiseksi vapaille markkinoille jäänyt Toni Korkeakunnas.

Lue myös:

    Uusimmat