Kommentti: George Russellin Mercedes-sopimuksessa mielenkiintoinen yksityiskohta – uhkakuvien maalailijat ovat unohtaneet yhden keskeisen tosiasian

5:21
George Russell antoi viimeisimmän näytteen osaamisestaan kiilattuaan Belgian GP:n aika-ajoissa toiseen lähtöruutuun.

George Russellin pestaaminen Lewis Hamiltonin rinnalle oli tässä tilanteessa Mercedeksen ainoa vaihtoehto, kirjoittaa MTV Urheilun Mikko Hyytiä.

F1-varikon huonoiten pidetystä salaisuudesta tuli vihdoin ja viimein julkinen asia, kun Mercedes vahvisti tehneensä monivuotisen sopimuksen kasvattinsa Russellin kanssa, joka on maksanut kuninkuusluokassa oppirahansa Williamsilla.

Russellin hankkiminen Hamiltonin rinnalle on Mercedekseltä ennen kaikkea pitkän tähtäimen päätös. 36-vuotias Hamilton teki aiemmin tällä kaudella kaksivuotisen jatkosopimuksen, mutta kaikki tietävät, että hänen uransa ykkösissä vetelee viimeisiään.

Roikottamalla Russellia, 23, vielä ensi vuonnakin Williamsilla Mercedes olisi halveksinut paitsi omaa junioriohjelmaansa myös sen kirkkainta timanttia. Valtteri Bottas olisi voinut olla vielä ensi kaudella täysin pätevä tekijä Hamiltonin rinnalla, mutta nyt oli yksinkertaisesti Russellin aika. Muista isoista talleista Red Bull, Ferrari ja McLaren ovat antaneet nuorille mahdollisuuden jo huomattavasti aiemmin.

Toisaalta nyt oli myös Bottaksen aika lähteä, sekä Bottaksen itsensä että Mercedeksen kannalta. Viisi vuotta yhdellä ja samalla kuljettajakaksikolla on F1-sarjassa poikkeuksellisen pitkä aika. Tällaiseen jatkuvuuteen oli ennen Mercedestä luottanut vain Red Bull Sebastian Vettelin ja Mark Webberin kanssa (5 kautta), McLaren Mika Häkkisen ja David Coulthardin kanssa (6 kautta) sekä Ferrari Michael Schumacherin ja Rubens Barrichellon kanssa (6 kautta).

Mielenkiintoinen yksityiskohta Russellin sopimuksessa on sen kesto. Mercedes puhuu ”monivuotisesta sopimuksesta”. Osaltaan tämä kielii siitä, ettei Mercedeksellä todellisuudessa ollut mitään vaihtoehtoa Russellille. Bottas ei saanut viiden vuoden aikana ainuttakaan tällaista sopimusta.

Itse Mercedes-siirrossa mielenkiintoista on ennen kaikkea se, että nyt lopultakin nähdään, miten hyvä Russell ihan oikeasti on. Se, miten hän tulee toimeen Hamiltonin kanssa, tai toisinpäin, jää nähtäväksi.

Russell–Hamilton-kaksikosta on maalailtu jo pitkään kaikenlaisia uhkakuvia ja siihen liittyen on tehty monenlaisia vertailuja Hamiltonin ja Nico Rosbergin yhteiseen aikaan Mercedeksellä. Näissä maalailuissa on kuitenkin kokonaan unohdettu se tosiasia, että Russellin ja Hamiltonin välinen suhde on jo jotain ihan muuta kuin Rosbergin ja Hamiltonin välinen suhde.

Kyllä, Russell varmasti haluaa voittaa Hamiltonin ja näyttää kaikille taitonsa jouduttuaan taistelemaan kolmen vuoden ajan toinen käsi selkänsä taakse sidottuna. Ja kyllä, Hamilton varmasti haluaa voittaa Russellin, vaikka hänellä ei mitään todistettavaa enää olekaan.

Mutta lähtökohdat englantilaiskuskien yhteistyölle ja yhteenotoille ovat kerta kaikkiaan jotain ihan muuta kuin Rosbergin ja Hamiltonin kohdalla.

Rosberg ja Hamilton ovat samaa ikäluokkaa, ja he kilpailivat toisiaan vastaan jo kartingissa – olkoonkin, että olivat myös hyviä ystäviä keskenään. Russell on huomattavan paljon Hamiltonia nuorempi ja katsoo tätä jossain määrin ylöspäin kasvettuaan F1-kuljettajaksi Hamiltonin ihailijana.

Uuden kuljettajan pestaaminen on tallille kuin tallille aina jonkinlainen riski, mutta tässä tapauksessa Toto Wolffin tuskin tarvitsee menettää yöuniaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja