Kommentti: FIAn ja F1:n toiminta Australian GP:n koronavirustapauksen tiimoilta on naurettavaa ja noloa – formulapomot yllätettiin housut kintuissa

1:54
Koronavirus pähkinänkuoressa – tämä kaikki sinun täytyy tietää viruksesta.

F1:n ja FIA ovat hoitaneet Australian GP:tä varjostaneen koronavirusasian käsittämättömällä tavalla, kirjoittaa MTV Urheilun Mikko Hyytiä.

Torstaina se tapahtui.

McLaren tiedotti yhden työntekijänsä saaneen koronavirustartunnan, ja tämän seurauksena talli päätti poistua kauden avausosakilpailun näyttämöltä välittömästi. Brittimedian mukaan 12 tallin jäsentä on eristyksissä oltuaan lähikontaktissa sairastuneen henkilön kanssa.

Seitsemän muuta varikolla ilmennyttä tartuntaepäilyä tuottivat negatiivisen testituloksen, ja kahdeksannen testin tulos on vielä epäselvä.

Yhden pitkään odotetun testituloksen varmistuminen positiiviseksi herätti ison kysymyksen: miten käy GP-viikonlopun? Victorian osavaltion ylin terveysviranomainen oli jo ennakkoon sanonut, että mikäli varikolla todettaisiin tartunta, kisa voitaisiin perua.

Monien mielestä peruminen oli ainoa mahdollinen vaihtoehto jo ennen keskiviikkona julki tulleita epäilyksiä. Jotkut ovat kritisoineet Australian GP:n järjestämispyrkimyksiä jo pidempäänkin.

Torstain lehdistötilaisuudessa Lewis Hamilton antoi FIAlle ja F1-pomoille kipakkaa palautetta siitä, että kisaa yritettiin edelleen viedä läpi. Hamiltonin mukaan syy on se, että "raha on kuningas".

Myös Kimi Räikkönen oli ihmeissään, kun koko muuta maailmaa ollaan enemmän tai vähemmän pysäyttämässä, mutta F1-viikonloppu etenee niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

F1 julkaisi McLarenin tiedotteen jälkeen vain lyhyen lausunnon.

– F1 ja FIA ovat työstäneet tulevia askelmerkkejä yhdessä kaikkien keskeisten viranomaisten kanssa. Prioriteettimme on fanien, tallien ja kaikkien kisaan osallistuvien terveys.

Jälkimmäinen virke kuulostaa sanalla sanoen hölmöltä, kun mahdollisesti useat varikolla työskentelevät henkilöt ovat jo altistuneet virukselle F1:n jääräpäisyyden takia.

Askelmerkkien työstäminen jatkuu vielä kaksi tuntia McLarenin tiedotteen jälkeenkin. Tämä, jos mikä, paljastaa, että FIA ja F1 yllätettiin asiassa täysin housut kintuissa.

On täysin käsittämätöntä, että F1:llä ja FIAlla ei ole olemassa minkäänlaista toimintasuunnitelmaa, vaikka tartunnan mahdollisuus on ollut tiedossa jo 30 tunnin ajan. Lisäksi FIA kertoi jo päiväkausia sitten perustaneensa oman kriisisolunsa, jonka piti seurata koronaviruksen vaikutuksia.

FIAn ja F1:n toiminta alkoi näyttää vielä entistäkin kyvyttömämmältä, kun The Race -sivuston toimittaja Edd Straw tviittasi, ettei varikolla työskenteleville ihmisille ole annettu minkäänlaisia toimintaohjeita tällaisen tilanteen varalle. Chris Medland puolestaan kertoi, että edes muut tallit eivät saaneet McLarenin tiedotteen jälkeen ainakaan tuntiin minkäänlaisia toimintaohjeita.

Australian GP:n kohtalon ja tulevan kisakalenterin lisäksi alkaa mietityttää, kuka tätä sirkusta oikein johtaa – ja miten.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.