Kommentti: Brittien EU-äänestyksessä ei kaihdeta pelottelua – "Le Dave" vastaan "Sir Boris"

Britannian EU-kansanäänestyksessä ei kaihdeta pelottelua eikä mustamaalausta, ei etenkään nyt kun kannatusluvut ovat käyneet tasoihin. 

Ei-puoli esittelee mielellään EU-jäsenyyden kannattajat epäisänmaallisina, vähemmän britteinä, ja tämä henkilöityy nimenomaan kampanjoiden keulakuviin, EU-mieliseen pääministeriin David Cameroniin ja ei-liikettä luotsaavaan Lontoon pormestariin Boris Johnsoniin

Selkein esimerkki tästä on Diner-hampurilaisketjun mainoskampanja. Asiakas voi valita Kyllä- tai Ei -hampurilaisen kantansa mukaan. Ei-hampurilainen on joka ainesosaltaan brittiläinen ja nimeltään "Sir Boris".

Kyllä-hampurilaisessa taas on kaikki mahdolliset ranskalaiset herkut ja se on nimetty ranskalaisittain "Le Daveksi". 

Ei tarvitse olla psykologi tai politologi nähdäkseen Diner-ketjun omistajan mielipiteen David Cameronista.

Mutta kuinka oikeutettu tämä mielipide on? Politiikasta ja EU:sta voi olla mitä mieltä vain, mutta on hieman hassua, että Britannian klassista yläluokkaa edustava, prinssien kanssa samat koulut käynyt Cameron julistetaan mainoskampanjassa vähemmän britiksi kuin Yhdysvalloissa syntynyt Boris Johnson, jonka koko nimi on itse asiassa Alexander Boris de Pfeiffel Johnson.

Johnsonin sukujuuret todella ovat Ranskassa, vastoin kuin "le Daven". 

Silti tämä erottelu kertoo paljon Britannian EU-kampanjasta. Ei-puoli on löytänyt EU:sta syntipukin lähes kaikkiin modernin maailman ongelmiin - liittyivätpä ne unioniin tai sitten ei. EU:ta pidetään syypäänä ainakin maahanmuuttoon, turvapaikanhakijoihin, työttömyyteen, talousongelmiin, byrokratiaan ja liikasääntelyyn. 

Toisaalta unionin plussat ovat vaikeammin osoitettavissa, sillä usein yhteiskunnalliset onnistumiset huomataan vasta kun niitä ei ole. 

EU-asiantuntijat muistuttavat EU-yhteistyön estäneen terrori-iskuja, todennäköisesti myös romahduksia ja alueellisia konflikteja. Unioni on pyrkinyt pönkittämään vakautta, turvallisuutta ja sananvapautta.

Venäjän suuntaan yhtenäisellä EU:lla on enemmän sanottavaa kuin yksittäisillä jäsenmailla. Myös vapaaseen liikkuvuuteen on alettu suhtautua lähes itsestäänselvyytenä - ainakin maahanmuuttokriisiin asti. 

On myös hyvin vaikea osoittaa, miltä Euroopan maahanmuuttotilanne todellisuudessa näyttäisi ilman EU:ta.

Joka tapauksessa äänestys näyttää nyt menevän todella tiukille. Britannian äänestys sattuu juuri juhannuksen alle, torstaiksi 23. kesäkuuta, joten ainakin uutisissa tulee silloin olemaan muutakin jännitettävää kuin juhannuksen menoliikenne. 

Britannian Kyllä- ja Ei-leirit tasoissa 2:16

Lue myös:

    Uusimmat