Kommentti Brexit-jännitysnäytelmästä: Konservatiivipuolueen johtajakiista huipentuu – Boris Johnson kävi parturissa!

Viime viikonloppuna televisiossa näkyi jotain aivan tavatonta. Vuosikymmeniä sekavaa kuontaloa kantanut, ja usein sekavia puhunut Lontoon entinen pormestari ja konservatiivien entinen ulkoministeri ja myös kovin entinen brexit-kannattaja oli käynyt parturissa ja puhui tolkullisia lauseita!

Media Britanniassa oli hetken tyrmistynyt, mutta parturissakäynti jäi pian alkuviikosta tiedossa olleen parlamentin Brexit-äänestyksen ennakoinnin jyräämaäsi.

Ei olisi pitänyt.

Tänään illalla konservatiivikansanedustajat, kaikki 315, joutuvat paljastamaan, kannattavatko he pääministeri Theresa Mayn johtajuutta vai johdetaanko puolue johtajakamppailuun aivan kesken Brexit-prosessin. Tämän ovat 48 kiihkoisinta Brexit- ja May-vastustavaa konservatiivia saaneet aikaan, ihan puolueen sääntöjen mukaan.

Tässä parturointi tulee kuvaan. Boris Johnson on räksyttanyt valtaapitäville vuosia ainoastaan edistääkseen omaa uraansa ja narsistista haluaan nähdä itsensä pääministerinä.

Nyt on aika iskeä. May voi hävitä luottamuslauseäänestyksen, koska se on suljettu lippuäänestys ja kansanedustajat voivat todella tuulettaa. Moni on kyllä sanonut kannattavansa Mayta, mutta pitääkö se äänestyskopissa vai tulevatko tunteet pintaan? Mayn kanssa ei ole ollut helppoa.

Sitten puolue joutuu johtajakisaan.

Johnsonin pahin haaste on suosittu sisäministeri Sajid Javid, joka on monin tavoin Johnsonin vastakohta. Javid korostaa yhteisöllisyyttä, politiikan avoimuuden ja rehtiyden tärkeyttä sekä muun muassa realismiin pohjautuvaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Konservatiivien johtajavalinta on monivaihenen prosessi, jossa usean kierroksen jälkeen kahdesta suosituimmasta valitaan uusi puheenjohtaja. Tämä vie parhaimmillaankin viikkoja.

Mayn kaatajat ovat yrittäneet tätä luottamuslauseäänestystä jo kolme kertaa. Nyt se onnistuu ja osuu hetkeen, jolloin kaikilla puolueilla olisi paljon tärkeämpääkin tekemistä.

Kuten Brexit.  

Lue myös:

    Uusimmat