Kolumni: Viimeisillään raskaana suljetussa Roomassa – rutiinikäynti synnytyssairaalassani avasi silmäni tilanteen karmeudesta

6:57

Myönnän, vielä viikonloppuna Pohjois-Italian koronaviruspaniikkiin suhtauduttiin Roomassa melko kepeästi. Olen yhdeksännellä kuulla raskaana, mutta kävin odottavien äitien uintiryhmässä normaaliin tapaan. Myös 4-vuotias tyttäreni kävi uintitunnillaan normaalisti, joskin vanhempia ei enää päästetty altaan reunalle seuraamaan tuntia.

Sunnuntaina uimahalli suljettiin toistaiseksi, ja lähes koko Pohjois-Italia muuttui karanteenialueeksi. Silti kävin vielä sunnuntai-iltana naistenpäiväillallisella läheisessä ravintolassa. Joka toinen pöytä oli jätetty tyhjäksi, eikä kukaan enää antanut poskipusuja.

Maanantainen rutiinikäynti tulevassa synnytyssairaalassani Policlinico Agostino Gemellissä kuitenkin avasi silmäni.

"Älä istu" -lappuja ja turvavälejä

Oli epätodellista nähdä yksi Rooman suurimmista sairaaloista puolityhjänä. Yleensä jo pelkkä verikoe Gemellissä vaatii tuntikausien jonotuksen, mutta nyt lähes kaikki näytteenotot ja muut kokeet oli keskeytetty.

Käytävän varrella olevista tuoleista joka toiseen oli teipattu ”Älä istu” -lappu metrin turvavälin kunnioittamiseksi. Hissien edessä oli ohje, jonka mukaan hississä sai matkustaa enintään neljä ihmistä kerrallaan, jokainen omassa nurkassaan.

Lähes kaikilla työntekijöillä oli kasvoillaan hengityssuojain, samoin osalla potilaista. Anestesialääkäri kehotti meitä raskaana olevia naisia levittäytymään ympäri odotushuonetta, mahdollisimman kauas toisistamme.

Gynekologi teki asian selväksi: kotikaranteeni raskauden loppuun asti. Ketään ei saa kutsua kylään, mihinkään ei saa mennä kylään. Aviomiehen on mahdollisuuksien mukaan jäätävä etätöihin, ostokset tilattava kotiovelle. Päiväkoti on kiinni huhtikuuhun asti, eikä lapsi saa tavata edes kavereitaan.

Saman päivän iltana pääministeri Giuseppe Conte laajensi karanteenin koskemaan koko Italiaa.

Esimerkiksi töissä, kaupassa ja lääkärissä saa käydä, mutta sitä varten pitää allekirjoittaa itselleen sisäministeriön laatima todistus. Valehtelusta seuraa sakkoja tai vakavimmissa tapauksissa jopa vankilareissu.

Jatkuva muutos huolestuttaa

Tilanne Italiassa on todella huolestuttava erityisesti siksi, että se muuttuu niin nopeasti. Tartuntojen ja kuolemien määrä kasvaa kiihtyvää tahtia. Juuri kun on ehtinyt jotenkuten sisäistää edelliset rajoitukset, voimaan astuu uusia. Tuntuu siltä, kuin koko Italia olisi vähitellen menossa kiinni.

Virus itsessään ei juuri huoleta, mutta kestääkö Italian terveydenhuolto sen aiheuttaman ylimääräisen kuormituksen? Mieleeni nousee erilaisia uhkakuvia. Entä jos miestäni ei päästetä mukaan synnytykseen? Jo nyt gynekologin luo lasketaan sisään vain odottava äiti itse, ja isät joutuvat odottamaan ulkona.

Entä jos en saa epiduraalia, koska kaikki anestesialääkärit ovat sairastuneet ja joutuneet karanteeniin? Entä milloin Suomessa asuvat vanhempani pääsevät näkemään vastasyntyneen?

”Olisi ehkä kannattanut lähteä Suomeen”, gynekologini huokaisi. Toisaalta, vanhempieni kotikaupungissa todettiin samana päivänä ensimmäinen koronavirustapaus. Pian virukselta ei ole turvassa enää missään.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja