Kolumni: Eurooppa juhlii, vaan yksi on joukosta poissa

Lontoossa suurmielenosoitus Brexitiä vastaan 1:22

Roomassa vietetään tänään 60-vuotisjuhlia, mutta yksi on joukosta poissa.

Euroopan vaikutusvaltaisimpiin kuuluva jäsen ei synttäreille saavu, vaikka kutsun saikin. Rooman sopimuksen keskeinen allekirjoittajamaa Britannia ja sen pääministeri Theresa May eivät kemuihin osallistu.

Artikla 50:n mukainen eroilmoitus annetaan unionille alkavalla viikolla ja siitä alkaa pitkä, kivulias ja riitaisa avioero 27 jäsenmaan ja Britannian välillä. Kun avioehtoa ei ole, niin jättävä osapuoli joutuu maksamaan kalliin hinnan, jopa 60 miljardin euron erorahat. Siihen Britannia ei tietenkään suostu. Muutenkin edessä on melkoinen soppa.

Britannia haluaa jatkaa vapaakauppaa, mutta poistaa vapaan liikkuvuuden ja heittää paperittomat maasta ulos. Se haluaa noukkia ne kuuluisat rusinat pullasta. Tämä prosessi on jo alkanutkin.

Viime helmikuusta sisäministeriön uusien ohjeiden mukaisesti kodittomia on jo alettu heittää maasta pois. Lähes 3 miljoonaa EU-kansalaista odottelee sekavissa tunnelmissa, mitä tuleman pitää.

Uudet säännöt on ehkä tahallaankin laadittu niin sekaviksi, ettei niistä kukaan mitään ymmärrä. Ne ovat johtamassa kafkamaisiin tilanteisiin ja siihen, että EU-kansalaiset tulevat olemaan hyvin epätasa-arvoisessa asemassa keskenään. Joidenkin toivotaan jäävän, joidenkin toivotaan lähtevän.

Monien mielestä koko Brexit on tähdätty itäeurooppalaisia vastaan. Juristeilta eivät työt lopu ainakaan vuosikymmeneen. Kansalaisuuden hankkimisestä tulee vaikeaa ja kallista.

Puolalaista putkimiestä käy nyt sääliksi.

Puolalaisia asuu Britanniassa tällä hetkellä noin 850 000 ja vain alle 4 000 on saanut kansalaisuuden. Pelkästään lontoolaisista noin 37 prosenttia on ulkomailla syntyneitä. Jos he yhtäkkiä menisivät lakkoon, niin koko kaupunki seisahtuisi. Bussit ja metrot eivät kulkisi, ravintolat, sairaalat, lentokentät, posti ja kaupat sulkisivat ovensa, jätekasat kasvaisivat ja niin edelleen.

Haastattelin aiheesta maassa jo 17 vuotta asunutta ja Goldsmiths-yliopistossa väitellyttä suomalaistutkijaa Soile Pietikäistä.

Hänen mukaansa Britannia on täysin riippuvainen monikulttuurisesta yhteiskunnasta ja maahanmuuttajista. Maahanmuuttajien lakkotempaus, vaikka vain päivän kestävä olisi hänen mielestään hauska nähdä ja kokea.

– Mitä sitten tapahtuu, kun ne, jotka äänestivät Brexitin puolesta huomaavat, että heille on valehdeltu ja tulokset eivät ole sitä mitä luvattiin? Mitä se aiheuttaa yhteiskuntarauhalle ja demokratialle, hän pohti EU:n 60-vuotispäivän aattona.

Gibraltar riippuvainen EU:sta 1:47

Lue myös:

    Uusimmat