Kolmen viikon sulkutila alkaa – näin se rajoittaa elämää eri puolilla Suomea

Sulkutila alkaa huomenna – tämä kaikki muuttuu sulun seurauksena 1:45
Sulkutila alkaa huomenna – tämä kaikki muuttuu sulun seurauksena.

Koronatilanteen huononeminen on johtanut Suomessa poikkeusolojen toteamiseen. Sen vuoksi maanantaina astuu voimaan uusia rajoituksia, joista on käytetty käsitettä sulkutila.

Niin sanotun sulkutilan vaikutukset riippuvat siitä, missä päin Suomea ihminen asuu ja mikä tautitilanne siellä on. Tiukemmat rajoitukset koskevat leviämisvaiheen alueita ja niitä suositellaan myös kiihtymisvaiheen alueille. 

Leviämisvaiheessa ovat tällä hetkellä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Vaasan, Ahvenanmaan ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirit.

Kiihtymisvaiheessa ovat Kymenlaakson, Lapin, Etelä- ja Itä-Savon, Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit. 

Perustasolla olevia alueita uudet sulkutoimet eivät koske. Niitä ovat tällä hetkellä Kainuun, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit. 

Voiko THL:n hurja ennuste 11 000 koronatartunnasta päivässä toteutua? MTV kysyy mallinnuksen asiantuntijalta 8:38
Voiko THL:n hurja ennuste 11 000 koronatartunnasta päivässä toteutua? MTV kysyy mallinnuksen asiantuntijalta.

Ravintolat voisivat myydä vain noutoruokaa

Etukäteen eniten vääntöä on aiheuttanut ravintoloiden sulkeminen kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla. Hallituksen esitystä ravintoloiden väliaikaisesta sulkemisesta ei ole vielä hyväksytty eduskunnassa, mutta sen pitäisi tapahtua maanantain aikana.

Sen jälkeen ravintoloiden on suljettava ovensa, mutta ruoan ulosmyynti olisi edelleen sallittua. Ruokaravintoloiden lisäksi sulku koskee kahviloita, baareja ja yökerhoja. Työpaikkojen henkilöstöravintolat voivat edelleen pysyä auki.

Koulujen osalta sulku tarkoittaa, että peruskoulun yläluokilla ja toisen asteen oppilaitoksissa siirrytään etäopetukseen niin ikään kiihtymis- ja leviämisalueilla. Varhaiskasvatus ja alakoulut jatkavat lähiopetuksessa. Päätösvalta on kuitenkin alueilla, ja esimerkiksi Etelä-Savon alueella yläkoulut eivät ole vielä siirtymässä etäopetukseen.

Yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta voidaan keskeyttää. Kokoontumiset ovat edelleen sallittuja, mutta paikalla tulisi olla enintään kuusi ihmistä kerrallaan. Etätyötä ja maskin käyttöä suositellaan mahdollisimman laajasti.

Rajoitukset ovat voimassa kolme viikkoa eli päättyvät maaliskuun 28. päivä.

Lue myös:

    Uusimmat