Kolmen lapsen isä murhattiin raa'asti Helsingissä: Tekijä käytti veistä, haarukkaa ja saksia – uhrilla yli 100 vammaa

Helsingin hovioikeus on tuominnut 39-vuotiaan miehen elinkautiseen vankeuteen murhasta, joka tapahtui helsinkiläisessä päihdeasuntolassa viime maaliskuussa. 

Mies surmasi toisen lyömällä ja viiltämällä tätä lukuisia kertoja veitsellä, saksilla ja jopa haarukalla eri puolille kehoa. Hän oli jatkanut väkivaltaa, vaikka uhri oli pyytänyt lopettamaan. Verta vuotava uhri jäi makaamaan asuntolan lattialle, kun mies poistui paikalta.

Uhri sai väkivallasta 106 eri vammaa, pääasiassa pisto- ja viiltohaavoja. Hän kuoli vammoihinsa.

Mies myönsi tekemänsä väkivallan oikeudessa, mutta kiisti syyllistyneensä murhaan. Hänen käsityksensä mukaan kyse oli korkeintaan törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Hän ei siis pitänyt tekojaan tahallisena henkirikoksena.

Tuomittu: Taustalla oli vanha asia

Miehet olivat menneen tapahtumailtana erään naisen asunnolle Helsingin Kalliossa sijaitsevaan asuntolaan. He olivat aiemmin illalla kohdanneet sattumalta.

Nainen kertoi poliisikuulusteluissa, että oli päästänyt miehet asuntoonsa, koska halusi huumeita. Käräjäoikeudessa nainen ei halunnut tulla kuulluksi.

Murhasta tuomittu kertoi käräjillä, että väkivalta oli alkanut, kun asunnolla oli tullut puheeksi miesten aiempi kohtaaminen Riihimäellä.

Hän ei ollut itse ensin muistanut tavanneensa toista miestä aiemmin, mutta tunnisti tämän, kun tämä otti asian puheeksi.

Miehen mukaan Riihimäellä häneltä oli anastettu rahaa ja lisäksi hänen kaverinsa vaimolle oli epäilty tehdyn väkivaltaa. Muistikuvat Riihimäen tapahtumista olivat hänen mukaansa johtaneet tappeluun.

Väkivallan jälkeen mies jätti uhrin kuolemaan ja poistui paikalta asunnossa olleen naisen kanssa.

Tarkoitus antaa "opetus"

Mies kertoi käräjäoikeudessa, että oli tapahtuma-aikaan "hyvin väsynyt" unettomien öiden takia. Hänen mukaansa hänen oli vain tarkoitus antaa uhrille "opetus".

Miehelle tehtiin oikeudenkäynnissä mielentilatutkimus. THL totesi miehen olleen teon hetkellä täydessä ymmärryksessä.

Käräjäoikeuden mukaan kyse oli tahallisesta henkirikoksesta, joka oli erityisen raaka ja myös erityisen julma ja vielä kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Raakuudesta kieli muun muassa se, että mies oli tehnyt uhrille kuolemaan johtaneita vammoja eri puolille kehoa ja käyttänyt kolmea eri teräasetta. Vammat olivat osaksi syviä ja mies kertoi itsekin, että oli viimeisenä ”pistänyt sakset uhrin kurkkuun”.

Julmaksi käräjäoikeus puolestaan katsoi vammojen huomattavan määrän ja sen, että näytöstä päätellen tekoa oli pitkitetty uhrin kärsimyksen lisäämiseksi.

Oikeuden mielestä teko oli siis murha.

Elinkautinen ja korvauksia

Vuonna 1982 syntynyt Kauko Kalevi Konttinen tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Uhri oli kolmilapsisen perheen isä. Konttinen määrättiinkin maksamaan korvauksia uhrin leskelle sekä alaikäisille lapsille.

Asunnossa surmatyön aikaan ollut nainen puolestaan tuomittiin pelastustoimen laiminlyönnistä, sillä hän ei ollut hälyttänyt uhrille apua edes mennessään tapahtumien jälkeen ruokakauppaan. Hänelle ei jäänyt suoritettavaksi erillistä rangaistusta, sillä hänen katsottiin istuneen tapauksen esitutkinnan aikana niin pitkään tutkintavankeudessa. Nainen oli tuolloin lukkojen takana yli kuukauden.

Käräjäoikeus antoi tuomion alun perin tammikuussa.

Konttinen valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan muuttanut käräjätuomiota. Hovituomio tuli tänään. 

Juttu päivitetty 24.11.2022: Hovioikeus piti voimassa aiemman käräjätuomion. Tieto lisätty juttuun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja