Kolme hukkui tammikuussa – syynä jäihin vajoaminen

Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan jäälle tulee aina lähteä sillä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää.

Suomessa hukkui tammikuun aikana kolme ihmistä, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH). Hukkumiset tapahtuivat Pohjanmaalla ja Uudellamaalla jäihin vajoamisen vuoksi. Kaksi hukkuneista vajosi jäihin moottorikelkkoineen.

Liiton luku perustuu median välityksellä kerättyihin ennakkotietoihin.

SUH painottaa jäällä kulkemiseen liittyvien riskien tuntemista ja oikeaa varustautumista. Liiton tiedotteen mukaan jäälle tulee aina lähteä sillä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää.

Katso: Näin suomalaiset hukkuvat

Näin suomalaiset hukkuvat – katso kartalta, miten tapaukset jakautuvat 6:51

SUH:n ennakkotilastojen mukaan Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin 18 ihmistä vajottuaan jäihin. Useimmat näistä hukkumisista tapahtuvat sisävesistöissä, ja valtaosa hukkuneista on miehiä.

Kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä. SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen muistuttaa, että turvallisinta on liikkua merkityillä moottorikelkkareiteillä.

–  Jääpeitteinen vesialue voi näyttää petollisen vaarattomalta, mutta siellä saattaa olla paljon vaaranpaikkoja, jotka eivät silmämääräisesti näy, Hiltunen kertoo tiedotteessa.

Hiltunen lisää, että moottorikelkan kanssa jäihin vajotessa on olennaista irrottautua kelkasta heti, pysyä rauhallisena ja toimia harkiten.

SUH muistuttaa, että kaveri on paras turvavaruste jäillä liikkuessa. Toinen voi hälyttää apua, vaikkei osaisikaan hätätilanteessa pelastaa.

Näin tunnistat hukkuvan:

Näin tunnistat hukkuvan 2:41

Lue myös:

    Uusimmat