Marraskuussa hukkui 7 – pakkanen houkuttelee heikoille jäille, varoittaa hengenpelastusliitto

Jos havaitset jäihin pudonneen ihmisen, tärkeintä on soittaa apua. Mitä muuta sinun pitää tehdä, siinä neuvoo paloesimies Janne Taskinen Helsingin pelastuslaitokselta.

Marraskuussa hukkui yhteensä 7 ihmistä, käy ilmi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotiedoista.

Kolme hukkumista tapahtui ihmisen vajottua jäihin, kolme vesiliikenteessä ja yksi uidessa. Tammi–marraskuun aikana Suomessa on hukkunut kaikkiaan 148 ihmistä.

Alkaneen talven pakkaspäivät houkuttelevat ihmisiä heikoille jäille. SUH:n mukaan läheltä piti -tilanteita on marraskuussa sattunut heikoilla jäillä kymmenittäin. Myös joulukuun alussa kaksi ihmistä hukkui heikkoihin jäihin Pohjois-Savossa.

Hukkumiskuolemien määrä lisääntyi viime vuodesta, jonka marraskuussa hukkui SUH:n mukaan kaksi ihmistä. Saman vuoden tammi–marraskuussa hukkui kaikkiaan 103 ihmistä. Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista 10–30 jäihin vajoamisen seurauksena.

Teräsjäätä mieluiten 10 senttiä

SUH muistuttaa, etteivät pakkassäät tai kalenteri kerro jään kantavuudesta mitään. Lumikerrokset jään päällä toimivat eristeenä, joka hidastaa jäiden paksuuntumista ja piilottaa näkyvät vaaranpaikat. Jääolosuhteissa on paljon vaihtelua maan eri osissa, minkä lisäksi jään paksuus voi vaihdella paljon pienellä alueella.

– Onkin hyvä muistaa, että vaikka rannassa olisi jalankulkijan kestävät viisi senttimetriä virheetöntä teräsjäätä, niin jään paksuus voi vaihdella suuresti pienelläkin alueella, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.

Jään kestävyys lasketaan virheettömän teräsjään mukaan. Teräsjää on lujaa yhtenäistä jäätä, joka syntyy suoraan vedestä. Teräsjäätä tulee olla vähintään 5 senttiä ja mielellään 10, jotta se kestäisi yksin kulkevan aikuisen ihmisen.

Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 sentin paksuisen jääkannen, ja autoilla tulisi liikkua ainoastaan merkityillä jääteillä.

Testasimme, miten tavallinen pulliainen suoriutuu, kun hän putoaa jäihin. Videolla pelastaudutaan sekä naskaleiden avulla että ilman niitä.

2:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja