Mainos

Kokouksessa käsiteltiin vaimon työsuhteeseen liittyvää asiaa – olisiko Tullin pääjohtajan pitänyt poistua huoneesta? Hovioikeus antaa päätöksensä tänään

Tullin entinen pääjohtaja vaatii hovissa sakkotuomionsa kumoamista.

Helsingin hovioikeus antaa tänään aamupäivällä tuomionsa jutussa, jossa Tullin entistä pääjohtajaa syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kyse on siitä, olisiko pääjohtaja Antti Hartikaisen pitänyt poistua marraskuussa 2015 kokouksesta, jossa käsiteltiin hänen vaimonsa työsuhteeseen mahdollisesti vaikuttavaa asiaa.

Huoneessa oli meneillään kokous, jossa käsiteltiin alkoholin laittoman maahantuonnin tehostetun valvontaoperaation "Viinarallin" jatkamista. Hartikaisen vaimo työskenteli määräaikaisena operaatiossa, ja operaation jatkamisella olisi voinut olla merkitystä tämän työsuhteen jatkumiseen.

Hartikainen jääväsi itsensä, mutta ei poistunut kokoushuoneesta.

Käräjäoikeus tuomitsi Hartikaisen viime vuoden keväällä kymmeneen päiväsakkoon tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeus katsoi, että merkittävän asemansa vuoksi hänen pelkkä läsnäolonsa kokouksessa on voinut vaikuttaa asian käsittelyyn.

Tämän vuoksi tekoa ei voinut oikeuden mukaan pitää vähäisenä. Oikeus kuitenkin totesi, että teko oli lähellä tuottamuksellista. Tuottamuksellisuus tarkoittaa, että rikos on tehty huolimattomuudesta.

Puolustus: Asia tuli kokouksessa esille yllättäen

Hovissa Hartikainen kiistää rikoksen ja vaatii tuomionsa kumoamista. Hänen mukaansa Viinarallin jatkaminen otettiin keskusteltavaksi yllättäen asialistan ulkopuolelta.

– Tässä vaiheessa Hartikainen totesi olevansa jäävi eikä enää toiminut kokouksen puheenjohtajana. Asia tuli niin yllättäen Hartikaisen tietoon, että hänellä ei ollut mahdollisuutta eikä aikaa harkita jääviyttään perusteellisesti. Hartikainen jääväsi siis itsensä varmuuden vuoksi, Hartikaisen valituksessa sanotaan.

Hartikaisen mukaan operaation jatkamisesta ei käyty juurikaan keskustelua, vaan osallistujat totesivat, että jatkaminen on selvä asia.

– Asia tuli esille yllättäen asialistan ulkopuolelta, ja varsinainen Viinarallin jatkamista koskeva keskustelu oli niin lyhyt, ettei Hartikainen ehtinyt poistua kokoustilasta. Itse keskusteluun Hartikainen ei osallistunut.

Valituksessa hän perustelee syyttömyyttään myös sillä, ettei paikallaolosta huoneessa aiheutunut kenellekään vahinkoa tai haittaa eikä se ole vaikuttanut mitenkään hänen puolisonsa oikeuksiin tai asemaan.

Syyttäjä: Hartikainen ymmärsi itsensä esteelliseksi

Syyttäjän mukaan Hartikaisen on täytynyt käsittää, että hänen on poistuttava kokouksesta, jotta hänen vaimonsa tehtävään liittyvästä asiasta voidaan keskustella kokouksessa vapaasti pelkäämättä pääjohtajan reaktioita.

– Hartikainen on jäävännyt itsensä, eli hän on sinänsä ymmärtänyt itsensä esteelliseksi käsittelemään asiaa, syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen perusteli kantaansa.

Syyttäjä viittaa todistajakertomukseen, jonka mukaan Hartikainen oli todettuaan itsensä jääviksi hakenut pöydältä kahvia ja leipää ja istunut takaisin paikalleen.

Hartikainen haki jatkokautta Tullin johdossa, mutta ei tullut valituksi. Tullin uudeksi pääjohtajaksi valittiin alkuvuonna valtiovarainministeriössä budjettipäällikkönä työskennellyt Hannu Mäkinen. Hartikainen valittiin kesäkuussa johtamaan EU:n neuvontaoperaatiota (EUAM) Ukrainassa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja