Kokoomus kritisoi sote-uudistusta hyvän lainvalmistelun ohittamisesta: "Asian käsittely on ollut välillä rajusti puutteellista"

2:10
Video: Oppositio kritisoi sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyä liiallisesta kiireestä.

Oppositio kritisoi sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyä liiallisesta kiireestä. Kokoomuksen mukaan viime viikkojen työskentely eduskunnassa ei ole edustanut hyvää lainvalmistelua.

– Tämä on niin iso kokonaisuus, että se vaatii laadukkaan ja hyvän lainvalmisteluprosessin. Viime viikkojen tapa, jolla tätä on runnottu eduskunnassa eteenpäin, ei suoranaisesti ole edustanut hyvää lainvalmistelua, toteaa kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen.

– Uudistusta on viety erittäin poikkeuksellisella kiireellä eteenpäin. Kehysriihessä on ilmeisesti jotakin sovittu, kun siinä kohtaa tuli erityinen kiirehdintä esiin, Ikonen jatkaa.

"Tässä kiirehdittiin muiden lausuntoja jopa ohi perustuslakivaliokunnan kannanmuodostuksen"

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut paketista lausunnot viideltä valiokunnalta. Sen sijaan lakivaliokunta on jäänyt odottamaan asian parissa työskentelevän perustuslakivaliokunnan kantaa asiaan. 

Ikonen kertoo, että kevätkaudella valiokunnat ovat kokoustaneet yhtä aikaa päällekkäin.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunta on pitänyt useita kokouksia päällekkäin muiden valiokuntien kanssa ja nyt sitten tässä kiirehdittiin muiden lausuntoja jopa ohi perustuslakivaliokunnan kannanmuodostuksen.

– Itsekin olen istunut kahdessa valiokunnassa samaan aikaan. Olisi pitänyt olla kuuntelemassa samaan lakipakettiin liittyviä lausuntoja eri asiantuntijoilta ja käytännössä tämä tilanne on ollut koko kevätkauden päälle.

"Kansanedustajilla ei ole ollut kunnolla aikaa perehtyä materiaaleihin"

Kokoomusedustaja muistuttaa, että kyseessä on poikkeuksellisen suuri lakikokonaisuus.

– Viime vuonna lausuntokierroksella tuli yli 800 palautetta, joissa aika monissa oli kymmeniä sivuja pituutta, ja siitä vedettiin johtopäätökset kahdessa viikossa. Nyt kevätkaudella olemme kuunnelleet liukuhihnalta satoja asiantuntijoita eri valiokunnissa ja tuntuu, että asiantuntijat ovat joutuneet valmistelemaan kovalla kiireellä omat vastauksensa. Kansanedustajilla ei ole ollut kunnolla aikaa perehtyä materiaaleihin ja kysyä kysymyksiä.

– Asian käsittely on ollut välillä rajusti puutteellista. Silti tästä on löytynyt ratkaisevia puutteita. Puutteiden selvittämiseen eikä korjaamiseen ei ole hallituspuolueet suostuneet vaan uudistusta on viety äänestysvoimalla eteenpäin.

"Siitä syystä tässä on hallituksella hurja kiire"

Mistä tämä mainitsemanne nopeutettu käsittely kertoo?

– Hallitus haluaa sote-uudistuksen voimaan, omalla hallituskaudellaan, vuoden 2023 alusta. Se tarkoittaa sitä, että vaalit pitäisi saada pidettyä reilun puolen vuoden päästä, käytännössä tammikuussa, että uudet hyvinvointialueet ehditään nostaa ylös. Se taas tarkoittaa sitä, että lainsäädännön pitäisi olla valmiina puoli vuotta ennen vaaleja. Eli ne olisi silloin pakko saada ulos eduskunnasta heinäkuun alkuun mennessä. Siitä syystä tässä on hallituksella hurja kiire. 

Hallitus tavoittelee sitä, että sote-lait saataisiin hyväksyttyä ennen eduskunnan kesälomia.

Pidättekö aikataulua realistisena?

– En missään määrin. Tässä on valtava määrä huolenaiheita, mitä näissä lausunnoissa on tuotu esiin ja se, että me ehtisimme kunnolla perata läpi, tehdä muutoksia, niin se ei millään onnistu tässä muutamassa viikossa, arvioi Ikonen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja