Kokenut europarlamentaarikko kertoo Brysselin pitkistä päivistä: "Aina ei ole perhe mukana, kun saapuu Ikea-kalustettuun boksiin"

Mikä on kielitaidon merkitys EU-parlamentissa? 1:14
Mikä on kielitaidon merkitys EU-parlamentissa, Miapetra Kumpula-Natri?

Väistyvä europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) on käyttänyt Brysselissä illatkin hyödyksi.

Poliitikon arki täyttyy Brysselissä tapaamisista, ja ryhmäkokoukset ja erilaiset neuvottelut voivat venyä iltamyöhään, kertoo MTV:n Vaalistudio-lähetyksessä vieraillut Kumpula-Natri.

Yksinäisyyttä ei välttämättä ehdi potea, vaikka perhe ja muut tukijoukot olisivatkin koti-Suomessa.

– Aina ei ole perhe mukana, kun illaksi saapuu, oliko se (TImo) Soini kun sanoi, Ikea-kalustettuun boksiin. Se yleensä hoituu sillä, että illatkin voi käyttää [työhön], Kumpula-Natri kommentoi.

– Voi käydä syömässä jonkun asiantuntijan kanssa, oli se sitten lobbari tai toisen maan edustaja. Itse olen pyrkinyt käyttämään hyödyksi koko vuorokauden, kun olen poissa kotoa.

Timo Soini kuvaili vuonna 2013 "Ikea-kalustetun Brysselin-kämpän" jääneen harkinnassa kakkoseksi, kun hän päätti jättää eurovaalit väliin.

"Se on ehkä mepin paras fiilis..."

Vuodesta 2014 europarlamentaarikkona toimineen Kumpula-Natrin mukaan asiantunteva ja verkostoitunut meppi voi vaikuttaa lainsäädäntöön, vaikka olisikin pienestä maasta, kuten Suomesta.

Vaikuttamisen paikka on etenkin parlamentin muodostaessa kantaansa valmistelussa olevaan lakiesitykseen.

Tällöin yksittäiset mepit voivat tehdä konkreettisia muutosesityksiä, jotka voivat taitavalla politikoinnilla mennä läpi.

– Se on ehkä mepin paras fiilis, kun huomaat, että vuosi-puolitoista sitten tekemäsi muutosesitys on tänä päivänä eurooppalaista lainsäädäntöä, Kumpula-Natri hehkuttaa.

Vaikuttamisessa hyödyksi ovat sosiaalisten taitojen lisäksi kielitaidot.

Vaikka virallisissa kokouksissa europarlamentaarikoilla on oikeus puhua suomea, epäviralliset kokoukset ja "hissipuheet" ovat huomattavasti vaikeampia, jos isommat kielet eivät taitu lainkaan.

Yksittäisessä asiassa tärkeä vallankäyttäjä voi olla vaikkapa italialainen meppi, joka puhuu vain italiaa.

Tällöin Kumpula-Natri on saattanut edetä hyödyntämällä ranskaa tai puhumalla englantia nuoremmille englannintaitoisille avustajille.

– Haluan puolustaa oikeutta jokaiselle olla meppi, mutta kyllä se vie asioita eteenpäin, jos pystyy puhumaan eurooppalaisia kieliä, Kumpula-Natri sanoo.

Katso eurovaalien puheenjohtajatentti MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa tänään kello 20!

Lue myös:

    Uusimmat