Kokeilussa suomalainen joka kodin älyjärjestelmä – automaatiota ilman sähkömiestä

Suomalainen Cozify-yritys on ottanut itselleen haasteellisen tehtävän: Yritys on kehittänyt kotiautomaatiojärjestelmän, jonka tavoitteena on yhdistää kodista löytyvät langattomat älylaitteet yhden sovelluksen alle - merkistä tai käytettävästä teknologiasta riippumatta. 

Vuonna 2013 perustettu Cozify keskittyi alkuun valaistustekniikkaan ja kodin tunnelman luomiseen. Sittemmin järjestelmän ohjattavaksi ovat tulleet turvallisuuteen liittyvät laitteet. Yrityksestä kerrotaan, että seuraavaksi  mukaan tulevat myös energiansäästöön liittyvät laitteet ja ominaisuudet.

Cozify koostuu kodin Wi-Fi-verkkoon kytkettävästä hub-ohjauslaatikosta sekä mobiililaitteeseen asennettavasta suomenkielisestä Cozify-ohjaussovelluksesta.

Eri laitevalmistajien tekemät ja eri tekniikoita käyttävät tuotteet saadaan Cozify-sovelluksen avulla keskustelemaan keskenään ja puhaltamaan ”yhteen hiileen”. Näin kodin automaatiota saa säädettyä mielensä mukaan yhden käyttöliittymän kautta. Toteutus ei vaadi taloon kiinteästi asennettavia kalliita investointeja. Erilaisia palikoita saa hankittua ja lisättyä järjestelmään juuri oman tarpeensa mukaan.

Järjestelmä on laajennettavissa monilla langattomilla laitteilla, kuten kaiuttimilla, liiketunnistimilla, älylampuilla ja lämpö/kosteusmittareilla. Cozifyn mukaan järjestelmän tukemia laitteita on tällä hetkellä yli 100 kappaletta. Tuotetuki löytyy mm. Nycen, Sonosin, Prooven ja Nexan langattomiin laitteisiin sekä Philipsin Hue-älyvaisinjärjestelmään. Yrityksen mukaan tuotetuki IP-kameroille on myös tulossa pian.

Laitteita voi komentaa yksittäin tai ryhmissä sovelluksesta asetettavien teemojen ja monipuolisten sääntöjen avulla.

Testi kodin arkisessa käytössä

MTV Digi päätti testata Cozify järjestelmän toimintaa arkisessa kotikäytössä. Teimme oheisen videojutun siitä, miten Cozifyn avulla kasattu älykoti pystyy antamaan valoa ja helpotusta harmaaseen syysaamuun.  

Kokeilussamme käytettiin seuraavia tuotteita:

Cozify Hub 250 euroa (pakollinen järjestelmän ohjaamiseksi)

Centralite -liiketunnistin 49 euroa

NyCe -ovitunnistin 49 euroa

Osram Lightify -valonauha 54 euroa

Philips Hue-valaisin E27 60 euroa

Belkin Wemo Insight -pistorasia 65 euroa

Proove / Tellstick -sisä/ulkolämpötilamittari 22 euroa

Sonos Play:1 langaton Hifi-kaiutin 225 euroa

Kokeilussamme oli mukana useiden valmistajien laitteita, jotka käyttävät eri langattomia tekniikoita. Cozify kykeni testissämme luomaan laitearsenaalista kätevästi yhtenäisen kokonaisuuden. Järjestelmän käyttö Cozifyn pelkistetyltä käyttöliittymältä oli kohtalaisen helppoa.

Cozifyn ehdotonta plussaa on ehdottomasti se, että se kykenee yhdistämään mitä erilaisimmat tunnistimet ja älylaitteet osaksi yhtä kokonaisuutta. Vain käyttäjän mielikuvitus on rajana luodessa erilaisia teemoja ja sääntöjä langattomien laitteiden toiminnalle. Vanhastakin talosta saa tällä tavoin kehitettyä mobiililaitteella ohjattavan älytalon. Tämä ei ole kallista eikä järjestelmän asentamiseen tarvita sähkömiestä.

Ei paras vaihtoehto kaikkien laitteiden ohjaukseen

Sääntöjen luominen sovelluksella on kuitenkin tehtävä ajatuksella ja käyttöliittymän logiikan opettelu vaatii hieman kärsivällisyyttä. Sovellus on myös luonnollisesti erittäin tarkka siitä, että Wi-Fi yhteyden on toimittava moitteettomasti kaikkialla siellä, missä etäohjattavia laitteita on.

Lisäksi kaikkien laitteiden ohjaus ei ole Cozifyn sovelluksen kautta niin jouheata kuin toivoisi: testissämme etenkin Sonoksen-kaiuttimen käyttö musiikin kuuntelemiseksi tuntui turhan takkuiselta ja vaikeaselkoiselta Cozifyn kautta.

Ajatuksella laadittu hieno älyjärjestelmä on myös altis toisten perheenjäsenten aiheuttamille sotkuille. Esimerkiksi jos joku päättää sulkea vaikkapa älylampulla varustetun pöytävalaisimen suoraan valaisimen perinteisestä katkaisimesta, niin samalla sovelluksen yhteys kyseiseen älylamppuun katkeaa, koska lamppu ei saa virtaa.

Onkin kova tehtävä jankuttaa koko perheelle, että älkää sammuttako valaisimia katkaisijoista, vaan ainoastaan sovelluksen kautta. Ja tästähän vasta riemu syntyy. Lisäksi on myönnettävä, että käytännössä perinteinen valokatkaisija on edelleen monessa tapauksessa sovellusta kätevämpi: Ei kai mobiililaite sentään aivan koko ajan ole käyttäjän mukana?

Lue myös:

    Uusimmat