Kokaiiniin koukuttuneita urheilijoita houkutellaan tunnustamaan riippuvuutensa – ”Uskoisin, että on vaikutuksia”

Kokaiini nostaa päätään huippu-urheilussa - arki- ja viihdekäytön rajan määritteleminen haastavaa 2:50
lakiasiainjohtajan, dopingrikkomuksiin perehtyneen Petteri Lindblomin mukaan urheilijoiden kokaiinin arki- ja viihdekäytön raja voi olla häilyvä ja kompleksinen.

Kokaiinia käytetään Suomessa tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aiemmin. Huippu-urheilun piirissä kokaiini nousee esiin tasaisin väliajoin, kun urheilijoiden näytteistä löytyy jäämiä aineen käytöstä.

Suomen urheilun eettisen keskuksen lakiasiainjohtajan, dopingrikkomuksiin perehtyneen Petteri Lindblomin mukaan urheilijoiden kokaiinin arki- ja viihdekäytön raja voi olla häilyvä ja kompleksinen.

Kokaiini on huumausaine, joka tulkitaan urheilun piirissä dopingaineeksi ja piristeeksi, jota testataan urheilussa vain kilpailun piirissä. Vuonna 2021 Wadan säännöstössä aineesta voi saada vain kolmen kuukauden kilpailukiellon, mikäli urheilija kykenee osoittamaan, että käyttö on tapahtunut kilpailun ulkopuolella – eikä ole yhteydessä kilpailusuoritukseen.

– Tämän uuden säännöstön tarkoitus on, että urheilija uskaltaisi kertoa sen, koska hän saa niin merkittävän lievennyksen rangaistukseen, ja vielä yritetään houkutella, että menee johonkin päihdekuntoutukseen, Lindblom kertoo MTV Urheilulle.

– Uskoisin, että tällä voisi olla sellaisia vaikutuksia, Lindblom lisää.

Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin, kuinka usein näillä urheilijoilla satunnainen viihdekäyttö on lipsahtanut lopulta arkikäytöksi – juuri aineen koukuttavuuden vuoksi sitä voinee pitää todennäköisenä.

– Silloin (urheilija) käyttää sitä niin lähelle kilpailua kuin mahdollista. Ja tietenkin, jos on käyttänyt monta vuotta, se ei lähdekään enää kolmessa vuorokaudessa, vaan aineen metaboliitit näkyvät vielä pitempään, Lindblom sanoo.

Kymmenen vuoden aikajanalla on kirjattu melko tasaiseen tahtiin kokaiinikäryjä. Maailman antidopingtoimisto Wadan kirjaamat positiiviset dopingnäytteet ovat vaihdelleet noin 50-100 välillä.

Suomessa kokaiini järkytti urheilupiirejä toden teolla, kun Huuhkajien tähtipelaaja Roman Eremenko jäi kiinni aineen käytöstä. MTV Urheilu oli uutisoinut lokakuussa vuonna 2016 Eremenkon antaneen positiviisen dopingnäytteen seurajoukkueensa riveissä Mestarien liigan ottelun jälkeen.

Leijonien hyökkääjä Jori Lehterä sai puolestaan neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen kokaiinin ostamisesta. Tuomio ei tosin ole vielä lainvoimainen.

Venäjän maajoukkueen tähtipelaaja Jevgeni Kuznetsov kärähti kokaiinista viime kevään MM-turnauksessa. Hän sai Kansainväliseltä jääkiekkoliitolta neljän vuoden pelikiellon.

Lue myös:

    Uusimmat