Mainos

Kokaiini ei näy katukaupassa, mutta sen käyttö on lisääntynyt Suomessa

1:36

Kokaiinin käyttö on lisääntynyt paitsi Euroopassa myös Suomessa. Trendit kotimaan huumemarkkinoilla saavat vaikutteensa Euroopasta, mutta eroavaisuuksiakin löytyy.

Eurohuumeseurantakeskuksen tuoreen vuosiraportin mukaan kokaiinin saatavuus ja käyttö ovat lisääntyneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkaraisen mukaan suomalaisista noin kaksi prosenttia on joskus kokeillut kokaiinia.

– 25-34 vuotiaiden nuorten aikuisten keskuudessa 5 prosenttia on kokeillut ja se on lisääntynyt tällä vuosituhannella pikkuhiljaa. Jonkinlaista jalansijaa kokaiini on saanut nuorten aikuisten juhlimiskulttuurissa, Hakkarainen kertoo.

Toisin kuin useissa muissa Euroopan maissa, amfetamiini on Suomessa yhä kokaiinia suositumpaa. Nuorista aikuisista sitä on kokeillut seitsemän prosenttia. Muutoin huumemarkkinat seuraavat Suomessa pitkälti muun Euroopan trendejä.

-Yleensä ne menevät hyvin paljon nuorisokulttuurin muutosten mukaan, mutta on niissä erojakin, juuri yksi on tämä amfetamiinin suhde. Toinen on se, että meillä on kannabiksen käyttö yleistynyt jatkuvasti.

Suomen katukaupassa kokaiini ei juuri näy, kertoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.

-Ei se varsinaisesti näy täällä katukaupassa, siellä on toisentyyppinen käyttäjä- ja myyjäkunta. Kokaiini on enenevissä määrin pienemmän piirin ja voisiko sanoa salatumman kaupankäynnin kohteena.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.