Koiviston surusaaton seuraajia kehotetaan käyttäytymään arvokkaasti – kirkossa ei saa ottaa kuvia

Presidentti Mauno Koiviston surusaattoa seuraamaan tulevilta kansalaisilta toivotaan korrektia ja kunnioittavaa käytöstä, kuten hautajaisissa yleensäkin, sanoo valtioneuvoston viestintäpäällikkö Päivi Paasikoski.

Presidentti Koiviston hautajaiset huomenna 0:40

Tapakouluttaja Helena Valosen mukaan kunnioittava käytös on ennen kaikkea sitä, että surusaattuetta seurataan rauhassa ja hiljaa eikä huudella mitään. Kun muistosaatto menee ohi, miehet ottavat lakin pois päästä ja hiljentyvät, Valonen sanoo.

– Ja jos haluaa, voi tehdä vielä pienen kunnioittavan kumarruksen. Se on ikään kuin vahvistus itselle ja kiitos Koivistolle, että hän on ollut presidenttinä.

Kännykät kiinni kirkossa - Ei kuvia

Tuomiokirkkoon menevien kansalaisten on suljettava kännykät. Kuvia ei saa ottaa siunaustilaisuuden aikana.

– Matkan varrelta ihmiset varmasti haluavat ottaa kuvia, ja se on ihan ok. Se on tätä päivää, Paasikoski sanoo.

Valonen painottaa, että ihmiset tulevat siunaustilaisuuteen hiljentymään.

– Siunaustilaisuudessa rauhoitutaan ja omassa päässä tehdään sitä muistotehtävää. Se on ikään kuin parantumisprosessi. Siksi kaikki ylimääräinen pitää ottaa pois eli kaikki kuvausvälineet ja kännykät, hän sanoo.

Pukukoodi on tumma

Kirkossa yleisön pukukoodi on tumma, mieluiten musta. Kutsuvieraiden protokolla on tiukempi kuin tavallisten kansalaisten.

- Yleinen käytäntö on, että naisilla on musta hihallinen jakkupuku, leninki, mustat sukkahousut, umpinaiset mustat avokkaat. Hattu on suositeltava, mutta ei pakollinen, ohjeistaa ulkoministeriön protokolla heitä, jotka käyvät laskemassa seppeleet etukäteen.

Kutsuvierasmiehille sovelias asu on musta puku, valkoinen paita, taskuliina ja musta solmio.

Koivisto haudataan helatorstaina 25. huhtikuuta Hietaniemen hautausmaalle. Siunaustilaisuus pidetään Helsingin Tuomiokirkossa. Tilaisuuteen voi saapua kuka tahansa kirkon sivuovista kello 11.30 alkaen. Paikkoja on kuitenkin rajoitetusti.

Surusaattoa voi seurata ympäri Helsingin keskustaa. Saatto kulkee Tuomiokirkosta Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan kautta Hietaniemeen.

Lue myös:

    Uusimmat