Kohuttua omistajaohjauspäätöstä vaaditaan peruttavaksi – näin Sipilä vastaa

Heinäluoma arvostelee ministerien tehtäväjakoa 2:10

Valtion omistajaohjauksen siirtäminen elinkeinoministerille herättää eduskunnassa kovaa arvostelua. SDP:n Eero Heinäluoma esittää, että tilanne voi johtaa jääviysongelmiin ja toivoo hallituksen peruvan päätöksensä.

Pääministeri Juha Sipilä siirsi kolmen uuden ministerin nimittämisen yhteydessä valtionyhtiöiden omistajaohjauksen elinkeinoministerille.

Omistajaohjaukset vetivät Sipilän kohun keskelle

Omistajaohjausasiaan liittyy helposti jääviysongelmia. Pääministeri Sipilän hoitaessa valtionyhtiöiden omistajaohjauksia epäiltiin, että hän olisi vaikuttanut Terrafamen ja hänen sukulaistensa omistaman Katera Steelin välisiin kauppoihin. Niin sanottu Yle-gate alkoi, kun Sipilä suivaantui asiaa koskevasta uutisoinnista.

Oikeusviranomaiset eivät löytäneet Sipilän toiminnasta valtion omistajaohjauksien hoidossa huomautettavaa, mutta Sipilä siirsi siitä huolimatta omistajaohjaukset elinkeinoministeri Mika Lintilälle.

Oli hyvä, että Sipilä luopui omistajaohjausten hoidosta, mutta kun tehtävä siirretään juuri elinkeinoministerille, päädytään ojasta allikkoon, sanoo Eero Heinäluoma.

– Koko ajan on epäily, edistääkö Mika Lintilä valtionyhtiöiden asiaa ministeriön yleisessä toiminnassa. Hän voi toisaalta tulla myös ylivarovaiseksi asioissa, jotka liitettäisiin valtionyhtiöiden etujen ajamiseen.

Heinäluoma toivoo, että Sipilä miettisi asiaa vielä ja hallitus peruisi päätöksensä.

Sipilä: Intressiristiriitoja saman verran kuin muilla ministerillä

Sipilä sanoo, että asiasta on jo kysytty oikeuskanslerilta. Intressiristiriitoja on hänen mukaansa saman verran kuin kellä tahansa ministerillä.

– Ne täytyy huolellisesti miettiä jokaisen päätöksen kohdalla erikseen, Sipilä sanoo.

Kymmenisen vuotta sitten keskustan Mauri Pekkarinen purki kytköksen, jossa sama ministeri vahtii valtionyhtiöiden etua ja päättää yhtiöille tärkeistä asioista.

Heinäluoma uskoo, että paluu Pekkarisen päätöstä edeltäneeseen järjestelmään ei toimi.

– Kyllä se kymmenen vuotta sitten tehty havainto on edelleen voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat