Kohuttu transurheilija ulos Pariisin olympialaisista

Transsukupuolinen uimari Lia Thomas on hävinnyt kanteensa World Aquaticsia vastaan urheilun välitystuomioistuimessa (CAS), ilmoitti uinnin kattojärjestö keskiviikkona.

Päätös estää amerikkalaisuimarilta mahdollisuuden kilpailla 26. heinäkuuta alkavissa Pariisin olympialaisissa. Yhdysvaltain uinnin olympiakarsinnat alkavat lauantaina.

Thomasista tuli ensimmäinen transsukupuolinen NCAA-mestari, mutta pian sen jälkeen World Aquatics (silloinen FINA) äänesti transsukupuolisten urheilijoiden osallistumisen rajoittamisesta naisten eliittikilpailuihin.

Kesällä 2022 uinnin hallintoelin päätti kieltää naisten luokasta kaikki, jotka ovat läpikäyneet "minkä tahansa osan miespuolisesta murrosiästä".

Thomas, 25, oli tammikuussa jättänyt CAS:lle kanteen, jolla hän pyrki kumoamaan kiellon ja kilpailemaan jälleen naisten eliittikilpailuissa. Hän väitti, ettei linjaus ole ainoastaan "pätemätön ja laiton", vaan myös syrjivä.

Urheilun korkeimman oikeuden kolmijäseninen paneeli kuitenkin hylkäsi asian.

World Aquatics piti uutista myönteisenä ja merkittävänä edistysaskeleena sen pyrkimyksissä suojella naisurheilua.

– World Aquatics on sitoutunut viljelemään ympäristöä, joka edistää oikeudenmukaisuutta, kunnioitusta ja yhtäläisiä mahdollisuuksia kaiken sukupuolen urheilijoille, ja vahvistamme tämän lupauksen, se lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat