Kohuoikeudenkäynnistä tuomio: Brittinainen valehteli joukkoraiskauksesta Kyproksella – sai vankeustuomion, mutta pääsee silti kotiin

19-vuotias brittinainen on tuomittu lyhyeen vankeustuomioon väitetystä joukkoraiskauksesta syntyneessä kohujutussa Kyproksella. Hän ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi joudu istumaan tuomiotaan, vaan saa palata kotimaahansa Isoon-Britaanniaan, kertoo The Guardian. 

Tapaus sai alkunsa viime kesänä, kun Kyproksella lomaillut brittinainen kertoi tulleensa joukkoraiskatuksi Agia Napan turistikohteessa. Tekijöiksi hän nimesi 12 miehen joukon 15–22-vuotiaita israelilaisia, jotka niin ikään lomailivat saarella.

Israelilaiset pidätettiin, mutta he saivat lentää takaisin kotimaahansa sen jälkeen, kun brittinainen perui rikosilmoituksen.

Juttu ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan seuraavaksi nainen itse sai syytteen valehtelusta. Naisen mukaan hänet painostettiin perumaan rikosilmoitus. 

Neljä kuukautta vankeutta ja 140 euron sakko

Nyt kyproslainen oikeusistuin on tuominnut 19-vuotiaan neljäksi kuukaudeksi vankilaan, mutta tuomion täytäntöönpanoa lykättiin kolme vuotta.

Oikeus katsoi, että nainen valehteli joukkoraiskausesta ja oli osallistunut julkiseen säädyttömyyteen omasta halustaan.

– Olen päättänyt antaa hänelle toisen mahdollisuuden, sanoi tuomari Papathanasiou oikeudessa viitaten naisen ikään, henkiseen tilaan ja masennuslääkkeiden käyttöön.

Lyhyen vankeustuomion lisäksi naiselle määrättiin 140 euron sakko.

Tuomiosta aiotaan valittaa

Ennen tuomion julistamista paikalle oli kerääntynyt mielenosoittajia, jotka eivät ole vakuuttuneita siitä, ettei naisen väittämää raiskausta tapahtunut.

– "Häpeä, kyproslainen oikeus". "Lopettakaa uhrin syyttäminen", "Et ole yksin", mielenosoittajat huusivat.

Tuomion julistamisen jälkeen tuomitun äiti kertoi antoi lausunnon paikalle kerääntyneelle medialle.

– Olemme hyvin huojentuneita tämänpäiväisestä tuomiosta. Haluamme myös kiittää ihmisiä ympäri maailmaa saamastamme tuesta.

Tuomitun asianajajan mukaan tuomiosta todennäköisesti valitetaan.

– Vaikka iloitsemme siitä, että tämänpäiväinen tuomio antaa hänelle mahdollisuuden palata kotiin, olemme jyrkästi tuomiota vastaan ja jatkamme taistelua hänen viattomuutensa todistamiseksi.

– Valitamme tuomiosta ja viemme sen ihmisoikeustuomioistuimeen.

19-vuotias ja hänen perheensä palaavat Iso-Britanniaan todennäköisesti vielä tänään.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja