Mainos

Kohun keskelle ajettu Jenni Haukio vastasi tuottajien tiukkasanaiseen kannanottoon – oikaisee räikeitä väärinymmärryksiä: "Toisin kuin kirjeessänne esitätte..."

10:15
Mitä ihmettä? Lehmät saapuivat Helsingin keskustaan – Mika Tommola, mistä on kyse?

Presidentin puoliso on vastannut kotieläintilallisten lähettämään tiukkasanaiseen kirjeeseen oikaistakseen väärinymmärrykset, jotka kohu on saanut aikaiseksi. 

Jenni Haukio palkittiin viime perjantaina Helsingissä järjestetyssä Eläinsuojelugaalassa Kiitos eläimiltä -palkinnolla. Eläinsuojelutyöstään palkittu Haukio piti gaalassa kantaaottavan puheen, joka kuumensi tunteita kotieläintilallisten keskuudessa. Gaalan teemana oli tuotantoeläinten hyvinvoinnin edistäminen.

Maidontuottaja Johanna Niskanen laati presidenttiparille pitkän ja tiukkasanisen kirjeen, johon hän keräsi alan ammattilaisten allekirjoituksia suljetuissa Facebook-ryhmissä. Sunnuntain aikana kirjeen oli allekirjoittanut yli 1 100 ihmistä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Yksittäisiä lauseita irrotettu asiayhteydestään

Niskanen ilmoitti maanantaina Facebookissa Jenni Haukion vastanneen maitotilallisen lähettämään sähköpostiin.

Maatalousyrittäjä halusi jakaa saamansa yhteydenoton kokonaisuudessaan julkisesti sosiaalisessa mediassa tavoittaakseen kaikki kannanottoon osallistuneet henkilöt.

Twitterissäkin kohuun kantaa ottanut Jenni Haukio halusi vastauksellaan korjata asiavirheitä, joita kohun aikana on syntynyt.  Haukion mukaan hänen puheestaan on irrotettu yksittäisiä lauseita, jotka ovat pahasti vääristäneen presidentin puolison tarkoitusperiä.

Presidentin puoliso huomauttaa, että kuluttajat voivat ostovalinnoillaan vaikuttaa siihen, millaisissa olosuhteissa tuotantoeläimiä kasvatetaan, ja miten eläimiä kohdellaan.

Haukio muistuttaa, että hän on useissa eri yhteyksissä puhunut suomalaisen ruoantuotannon ja lähiruoan sekä suomalaisen maaseudun elinvoimaisuuden puolesta.

– Toisin kuin kirjeessänne esitätte, en ole missään yhteydessä ”puhunut kotieläintuotannon lopettamisen puolesta”. Kiitossanoissani en myöskään puhunut suomalaisesta ruoantuotannosta enkä ruoantuottajista; en maininnut mitään tuottajaryhmää, eläinryhmää tai tuotantotapaa, vaan puhuin eläinperäisten hyödykkeiden tuotannosta laajemmassa mittakaavassa, Haukio kirjoittaa.

– Eläimiä ei tuoteta vain ravinnoksi vaan myös lukemattomiin muihin tarkoituksiin. Pidän hyvin valitettavana sitä, millä tavoin puhettani on eri yhteyksissä vääristelty ja tulkittu tahallisesti väärin, hän jatkaa.

Rakentava ja kunnioittava keskustelu kunniaan

Haukio peräänkuuluttaakin rakentavaa keskustelua, joka voidaan käydä hyvässä hengessä eriäviäkin mielipiteitä kunnioittaen. Hän korostaa myös puolisonsa presidentti Sauli Niinistön julkisia lausuntoja maataloustuottajien työhön liittyen.

Niinistö on kertonut Maaseudun Tulevaisuudelle antamassaan haastattelussa, ettei Suomi pärjää ilman omaa ruoantuotantoa, jonka merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

– Arvostan suuresti työtä, jota tuottajakunnassa on tehty ja tehdään tuotantoeläinten paremman hyvinvoinnin puolesta. Toivotan teille kaikkea hyvää arvokkaassa toimessanne kotimaisen, puhtaan ja korkeatasoisen ruoan tuottajina myös tulevaisuudessa, Haukio päättää Niskaselle osoittamansa kirjoituksen.  

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja