Mainos

Kohtuus kaikessa

Yksi käytetyimmistä poliittisista sananlaskuistamme on Olaus Petrin tuomariohjeiden viisaus ” mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan”.

Ohje ei ole turhaan pysynyt yhtenä vakiohokemista poliittisessa keskustelussa aiheesta riippumatta. Sen viisaus on hyvin vetoava. Sellaisenaan ohje on kuitenkin tyhjä lause, sillä oikeuden ja kohtuuden määritteleminen jää itse kunkin omaksi tehtäväksi.

Jokainen politiikassa toimiva varmasti ajattelee toimivansa kohtuullisuuden ja oikeudenmukaisuuden nimissä. Tärkeää onkin pohtia mikä on oikeus ja kohtuus kussakin asiassa.

Suomalaisille kohtuus on hyve. Emme halua olla kerskailevia kroisoksia, vaan uutteria ja kohtuullisia. Kohtuus on ollut aina tärkeä osa myös vihreää ajattelua. Vihreässä ajattelussa suomalainen kansanviisaus kohtuudesta ulottuu moniin teemoihin ympäristönsuojelusta tuloeroihin.

On kohtuullista, että me rikkaissa länsimaissa kannamme vastuumme ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä olemme rakentaneet nykyisen vaurautemme fossiilisten polttoaineiden avulla, jotka ovat suurin syy ilmastonmuutokseen. Tämän vuoksi ajamme tiukkaa ja kattavaa ilmastolakia sekä sitovia ilmastotieteen mukaisia päästövähennyksiä.

On ainoastaan kohtuullista, että jokaisella kansalaisella sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta, on samat oikeudet. Tästä syystä ajamme esimerkiksi vanhemmuuden kustannusten tasaamista ja tasa-arvoista avioliittolakia.

On kohtuullista, että työnteko on aina kannattavaa. Tästä syystä pätkätyöntekijän pitää voida ottaa työtä vastaan pelkäämättä, että tuet laskevat enemmän kuin työstä jää palkkaa käteen. Tämän vuoksi kannatamme perustuloa.

On myös kohtuullista, että takaamme jokaiselle lapselle samanlaiset mahdollisuudet peruskoulussa ja jokaiselle nuorelle mahdollisuuden korkeakouluopintoihin vanhempien tulotasosta huolimatta. Siksi haluamme tasata koulujen eroja niiden tarjoamissa tuntimäärissä ja puolustaa maksutonta korkeakoulutusta kaikille.

Ja on vain kohtuullista ja reilua, että sukupolvien välillä vallitsee oikeudenmukaisuus niin ympäristö- kuin talouskysymyksissä. Tästä syystä meidän tulee huolehtia ympäristömme ja kansantaloutemme kestävyydestä.

Nämä asiat on helppo nähdä kohtuullisina ja siten myös tuomariohjeen mukaisesti sopivina laeiksi. Tämän kohtuullisuuden edistäminen, niin ympäristön ja koulutuksen kuin tuloerojen ja johtajien palkkojenkin suhteen, on keskeinen vihreän politiikan tavoite. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.