Mainos

Kodin eksoottiset kasvit ja kukat

Kukilla ja erilaisilla viherkasveilla saa kodista luotua eksoottisen paratiisin. Eksoottiset kasvit vaativat perinteisempiä huomattavasti enemmän huolenpitoa, mutta hyvin hoidettuina ne kukoistavat kauniisti ja antavat kasvattajalleen iloa.


Eksoottiset huonekasvit vaativat erilaisia hoitomenetelmiä kuin perinteiset kasvit ja niiden kasvuolosuhteet pitää valita tarkemmin. Erityisesti kylmä ja pimeä talvi on kukkien kasvatuksen kannalta haastavinta aikaa, mutta erilaisilla lasi- tai vitriinikaapeilla voidaan luoda sopiva ilmasto vaativillekin kasveille. Eksoottisten kasvien kasvatuksessa pitää huomioida ennen kaikkea valo, kastelu ja ilmankosteus.

Kukkien väriloistoa

Orkidean monet lajikkeet ovat hyvin suosittuja kasvatettavia, johtuen kukkien kauneudesta. Orkidea toimii upeana sisustuselementtinä ja luo kodin ilmeeseen itämaista tunnelmaa. Kukin orkidealaji tai lajiristeytys vaatii omanlaisensa hoitomenetelmän, jota ilman kasvi saattaa jättää kokonaan kukkimatta tai kuolee hyvin nopeasti.

Useimmilla orkideoilla on talvella lepoaika, jolloin niitä ei juurikaan kastella. Lisäksi ne tarvitsevat suhteellisen viileät kasvuolosuhteet ja kukkiakseen monet orkidealajikkeet kaipaavat myös reippaasti valoa.

Toinen eksoottinen Aasiasta lähtöisin oleva kukka on tuonenkielo. Sen hoitaminen ei ole läheskään yhtä haastavaa kuin orkideoiden. Tuonenkielo kasvaa hyvin korkeaksi ja se on tyylikäs sekä erittäin koristeellinen kasvi. Tuonenkielon lehdet kasvavat pinnanmyötäisestä juurakosta noin puolen metrin pituisiksi. Kasvin kukat ovat tummanpunaiset ja aukeavat suoraan juurakon pinnasta.

Viherkasvien vehreyttä

Vihreyttä kotiin saa myös erilaisilla viikunoilla, traakkipuilla tai palmuilla. Eksoottisten viherkasvien hoitaminen on huomattavasti helpompaa kuin kukkivien kasvien. Useimmat viherkasvit kaipaavat runsaasti hajavaloa ja erilaisia kasvuliuoksia kasvaakseen ja säilyttääkseen lehtivihreytensä.

Kirjavalehtinen, trooppisesta ja subtrooppisesta Aasiasta ja Afrikasta peräisin oleva traakki- eli lohikäärmepuu viihtyy lämpöisessä huoneilmassa, noin 23–25 asteen lämmössä. Traakkipuu vaatii osakseen runsaasti vettä, ja kastelun lisäksi sitä olisi hyvä ajoittain myös sumutella. Kylmään aikaan traakkipuuta on hyvä kastella hieman harvemmin. Kaikki traakkipuulajit, lukuun ottamatta Kanariantraakkipuuta, viihtyvät puolivarjoisessa paikassa.

Eksoottisia kasveja hankkiessa on myös hyvä huomioida niiden mahdollinen allergisoivuus. Muun muassa eräät viikunalajikkeet ovat hyvin allergisoivia, mutta samalla myös erittäin tehokkaita huoneilman puhdistajia.

Teksti: Johanna Tamminen/ Mediafocus
Kuvat: Futureimagebank, Imageafter, www. morquefile.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.