KKV esittää Attendolle 4,4 miljoonan seuraamusmaksua – tästä on kyse

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää hoivapalveluyhtiö Attendolle 4,4 miljoonan euron seuraamusmaksua, koska yhtiö vastusti KKV:n kilpailulain nojalla tekemää tarkastusta.

Yhtiön työntekijä poisti työkäytössä olleesta puhelimestaan tietoja tarkastuksen alkamisen jälkeen.

Maksu liittyy tarkastuksiin, jotka KKV teki viime vuoden tammikuussa Attendolle ja eräissä muissa hoiva-alan yrityksissä.

KKV pyrki selvittämään, olivatko yritykset rikkoneet kilpailulakia ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen markkinoilla.

Attendo ilmoittaa tiedotteessaan pitävänsä esitystä seuraamusmaksusta kohtuuttomana ja kiistää vastustaneensa KKV:n tarkastusta.

–  Yhtiön selkeitä ohjeistuksia vastaan rikkonut työntekijä ei ole enää töissä Attendolla, yhtiö sanoo tiedotteessaan.

Attendo kertoo saaneensa poistetut Whatsapp-viestit ja puhelulokin palautettua saman päivän aikana.

Ne toimitettiin KKV:lle, jotta ne pystyttiin käyttämään täysimääräisesti tarkastuksessa.

–  Meillä ei ole mitään syytä vastustaa tarkastuksia, emmekä näin ole myöskään tehneet. Yhtiönä emme enempää ole voineet tehdä. Siksi KKV:n näkemys seuraamusmaksusta on kohtuuton, toteaa Attendo Suomen toimitusjohtaja Virpi Holmqvist tiedotteessa.

Holmqvist toteaa, että KKV on selvittänyt Attendon toimintaa myös aiemmin, ja ettei edellisissä tarkastuksissa ole koskaan ilmennyt mitään lain vastaista.

–  Olemme luottavaisia, että näin on tälläkin kertaa, Holmqvist sanoo.

Ensimmäinen sakko tarkastuksen vastustamisesta

KKV sai vuonna 2021 oikeuden esittää seuraamusmaksua, jos elinkeinon harjoittaja rikkoo tarkastusmenettelyä koskevia sääntöjä.

KKV käyttää mahdollisuutta nyt ensimmäistä kertaa. Seuraamusmaksu menettelyrikkomuksesta voi olla enintään yhden prosentin yrityksen liikevaihdosta.

–  Tarkastuksen vastustaminen tietoja poistamalla on moitittava ja vakava rikkomus. Kun yritykselle voidaan kilpailulain nojalla määrätä kilpailunrajoituksesta jopa 10 prosenttiin liikevaihdosta nouseva seuraamusmaksu, yritykselle ei saa olla houkuttelevaa pyrkiä välttämään mahdollista seuraamusmaksua hävittämällä tietoja tarkastuksen alettua, perustelee KKV:n ylijohtaja Timo Mattila tiedotteessa.

Attendolle määrätyssä seuraamusmaksussa on KKV:n mukaan otettu huomioon se, että Attendo teki yhteistyötä poistettujen keskustelujen palauttamiseksi.

Lopullinen päätös maksun määräämisestä tehdään markkinaoikeudessa. Attendo ilmoittaa antavansa markkinaoikeudelle lausunnon kesän aikana.

Lue myös:

    Uusimmat