Kivessyöpään sairastunut Kristian Näkyvä, 29, taisteli läpi raskaiden hoitojen, nyt katse on suunnattu jo tulevaan – "En halua hätiköidä"

Suomalaispuolustaja Kristian Näkyvä sai helmikuussa kuulla sairastavansa kivessyöpää. Nyt noin neljä kuukautta myöhemmin kaikki tarvittavat hoidot ovat takana ja Näkyvä on voinut suunnata katseensa jo kohti tulevaa. 

Näkyvän elämä muuttui helmikuussa karulla tavalla, kun hän löysi kiveksestään kyhmyn, joka paljastui lääkärissä kivessyöväksi. Diagnoosi tuli Näkyvälle suurena shokkina.

– Se oli totaalinen shokki, kun sain kuulla, että kyseessä on syöpä. Et edes tiedä mitä se tarkoittaa. Pitääkö minun taistella elämän ja kuoleman välillä nyt? Vai onko se niin vakavaa? Ensimmäiset tuntemukset olivat todella rankkoja. Ymmärsin ainoastaan sen, että olen sairastunut vakavaan tautiin, Näkyvä muistelee tuntemuksiaan Expressenin haastattelussa.

Lääkärit kertoivat Näkyvälle kuitenkin enemmän taudista ja sen paranemisennusteista. Tiedot saivat Näkyvän mielen rauhallisemmaksi. Näkyvä pääsi leikkaukseen jo viikon päästä diagnoosistaan.

– Operaatio meni täysin suunnitelmien mukaan, mikä oli valtava helpotus. He eivät nähneet mitään merkkejä siitä, että syöpä olisi levinnyt. Kaikki verikokeet näyttivät hyvältä. He halusivat kuitenkin antaa minulle sytostaatteja minimoidakseen leviämisriskit, Näkyvä kertoo.

Sytostaattihoidot olivat kivuttomia, mutta raskaita. Näkyvä sai hoitojen aikana hoitoa äidiltään, joka oli poikansa tukena Ruotsissa.

– Kamalimmat oireet olivat hirveä väsymys. Oli vaikea keskittyä mihinkään. Äitini saapui luokseni Örebrohon ja oli luonani koko hoitojen ajan, mikä auttoi minua valtavasti. Hän auttoi minua kaikessa kokkaamisesta minun tukemiseeni asti, Näkyvä summaa. 

"Toivon pystyväni pelaamaan" 

Näkyvä on palautunut syöpähoidoistaan hyvin ja on pystynyt jo aloittamaan kevyen harjoittelun. Suomalaispuolustaja käy kuitenkin vielä kaiken varalta rutiinitarkastuksissa.

– Kroppa on reagoinut hyvin harjoitteluun ja tunnen olevani henkisestikin aika vakaa. Lääkäreiden mukaan kaikki näyttää hyvältä, mutta käyn tarkastuksissa kolmen kuukauden välein. Kaikki on sujunut suunnitelmien mukaan, eikä pahoja merkkejä näy, Näkyvä summaa.

Näkyvän sopimus SHL:ssä pelaavan Örebron kanssa päättyi tähän kauteen. 29-vuotias kiekollinen puolustaja toivoo olevansa jälleen pelikunnossa, kun uusi kausi syksyllä viimein käynnistyy. Ensin täytyy löytää kuitenkin vielä sopiva seura.

– Tulen pelaamaan jääkiekkoa vielä ja odotan sitä innolla. Kroppa tuntuu hyvältä, mutta en halua hätiköidä, vaan ottaa rauhassa. Toivon pystyväni pelaamaan ensi kaudella. Valmistaudun olemaan hyvässä kunnossa ja löytämään hyvän joukkueen, kun kausi käynnistyy.

Syöpähoitojen aikana Näkyvä on kuitenkin oppinut tärkeän läksyn.

– Jääkiekko on tärkeää minulle, mutta näinä aikoina se ei ole ollut kaikki kaikessa. Olen saanut uutta perspektiiviä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja