Kiuas ja ilmanvaihto saunassa

Heips! Kysymykseni koskee rivitaloasuntomme saunaa. Minulle on opetettu, että saunan kiukaan kivitason pitää olla varpaiden tasolla (niin sinäkin olet opettanut). Meidän saunassa varpaat ovat 66 cm lattiasta ja kiuas 72 cm etureunassa ja takareunassa 76 cm lattiasta. Kun lämmitämme arkikäytössä saunan pikaisesti niin varpaat palelevat silloin kun sauna olisi muuten sopiva. Auttaisiko jos laskisin kiukaan alemmaksi? Kiukaan alla on matkaa lattiaan 18 cm. Onko mitään turvallisuuteen liittyvää määräystä siitä, kuinka lähellä lattiaa sähkökiuas saa olla?

Kyllä kiukaan korkeusasema vaikuttaa jonkin verran "löylyn suhteisiin". Jokaisella kiukaan valmistajalla on omat yksilölliset turvaetäisyytensä, joten soitapa kiukaasi myyjälle ja kysy asiaa sieltä.

Paremmin löylyn suhteisiin voidaan vaikuttaa ilmanvaihtoasioilla. Asenna raitisilmaventtiili kiukaan päälle vaikkapa kattoon ja sulje saunoessasi saunan katossa oleva poistoventtiili kokonaan. Kytke ilmanvaihto maksimiasentoon jo saunomisesi ajaksi. Pesuhuoneen puolella olevasta poistoventtiilistä pitäisi nyt tulla niin suuri veto, että saunan yläosassa oleva lämmin ilma kulkee alaspäin kohti saunan oven alla olevaa n. 20 cm:n korkuista rakoa poistuakseen pesuhuoneen venttiilistä. Näin löylyn suhteita saadaan tasattua. Tämä toimii vain koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetussa asunnossa, joita ehkäpä suurin osa kaupallisesti rakennetuista taloista edustaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja