Mainos

Kittilän sotkut: Keulahahmo siirtyy syrjään, professori halutaan apuun

Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurulan (kesk.) eropyyntö on kunnanhallituksen käsittelyssä ensi maanantaina. 

Kurula on sanonut, että ero ei liity hissikiistasta alkaneisiin sotkuihin, vaan jo aiemmin sovittuun puheenjohtajan vaihtamiseen kesken vaalikauden. 

Myös uudeksi kunnanhallituksen puheenjohtajaksi kaavailtu Risto Similä (kesk.) viittaa omassa eropyynnössään vuoden 2012 vaalien jälkeen tehtyyn sopimukseen puheenjohtajan paikan vaihtamisesta. Similä pyytää nyt eroa tehtävistään teknisessä lautakunnassa ja kunnanhallituksen varajäsenenä.

Virkamies ojentaa päätöksentekijöitä

Virkaa tekeväksi kunnanjohtajaksi vastikään valittu Kyösti Tornberg kiinnittää maanantain kokouksen esityslistassa huomiota Kittilän sekaviin pöytäkirjakäytäntöihin.  

- Kunnanhallituksen pöytäkirjaan on liitetty käytettyjen puheenvuorojen perusteella esityksiä, selvityspyyntöjä, vaatimuksia ja tehty päätöksiä, vaikka niitä ei ole ollut esityslistalla. 

Tornberg huomauttaa, että päätösten tulee perustua valmisteluun ja esittelyyn. Jos kunnanhallituksen jäsen haluaa saatta asian vireille, pyyntö tulee jättää kirjallisena kunnanvirastolle. 

MTV Uutiset kertoi viime kuussa, että Kurula on yksi epäillyistä keskusrikospoliisin tutkinnassa, jossa selvitetään kuntapoliitikkojen toimia hissikiistaan liittyen. 

Professorilta tilataan lausunto

Hissikiistan jälkimaininkeihin liittyen kunnanhallituksessa on käsittelyssä myös kunnanvaltuuston puheenjohtajan Inkeri Yrityksen (vas.) vaatimuksia. Ne liittyvät kunnanvaltuuston viime kuussa tekemään päätökseen. Valtuusto totesi, että Yritys oli ylittänyt toimivaltuutensa pidättäessään kunnanhallituksen jäsenet tehtävästään viime syyskuussa. Yritys perusteli tuolloista ratkaisuaan sillä, että kunnanhallituksen jäsenet olivat esteellisiä käsittelemään kunnanjohtajan erottamiseen liittyviä asioita. Myöhemmin Yrityksen päätös kumottiin. 

Nyt Yritys vaatii, että kunnanhallitus toteaisi kunnanvaltuuston hänen toimiaan koskevan päätöksen lainvastaiseksi. 

- Tällä tavoin asiaan saadaan pikaisesti korjaus eikä ole asiassa tarpeen ryhtyä oikeudellisiin jatkotoimiin, Yritys toteaa. 

Hän vaatii myös saada nähtäväkseen "selvityksen", jota on käytetty päätöksenteon perusteluna. Sitä ei ole toimitettu kunnanvaltuustolle. 

- Kittilässä näyttää jo muodostuneen käytännöksi se, että päätöksiä tehdään perustuen selvityksiin, joita ei toimiteta kunnalle tai niitä ei näytetä edes päätöstä tekevän toimielimen jäsenille, Yritys toteaa vaatimuskirjeessään. 

Vt. kunnanjohtajan esitys Yrityksen vaatimusten osalta on, että kunnanhallitus tilaisi asiassa lausunnon Tampereen yliopiston professorilta Asko Uotilta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.