Mainos

Kitsasta kasvua luvassa Suomen taloudelle – kuluttajalle käänne näyttäytyy toistaiseksi maltillisena: "Taantumaan voidaan kääntyä muutamankin yllätyksen sattuessa"

1:50
Kolmen vuoden vahvan kasvun aika on ohi, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Suomen Hypoteekkiyhdistys Hypon tuore arvio on, että nousukausi on ohitse. Pääekonomistin mukaan "kitsaan kasvun" aika tietää töitä seuraavalle hallitukselle.

Kotimaassa rakentaminen rauhoittuu ja maailmantaloudessa taloustuki hiipuu. Hypo ennustaa maamme talouden kasvavan tänä ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. Viime vuoden ennuste on 2,5 prosenttia. Toissa vuoden toteutunut kasvu oli 2,8 prosenttia.

– Taantuman sijaan täytyy puhua kitsaasta kasvusta, mutta tämä kolmen vuoden vahvan kasvun aika on ohi, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Käänne ei vielä näy kuluttajalle

Suurimmalle osalle suomalaisista talouskehitys on yhä suotuisaa. Tavalliselle kuluttajalle ei Brotheruksen mukaan ole vielä tänä vuonna näkyvissä isoja muutoksia, vaan palkat kasvavat, työllisyys toipuu ja korot pysyvät alhaalla.

– Riskejä toki on, voidaan kääntyä taantumaan muutamankin yllätyksen sattuessa. Nyt puskuri koko Suomen taloudessa ja sitä kautta myös kotitalouksilla on pienempi.

Tulevalle hallitukselle nousukauden loppu tietää työsarkaa.

– Seuraavalla vaalikaudella ei tule olemaan samanlainen myötätuuli maailmantaloudessa. Työllisyysasteen nostaminen on isomman työn takana, koska helpoimmat työllistettävät on jo työmarkkinoiden rattaille saatu mukaan, Brotherus arvioi. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja