Kissojen kieli: Mitä kissa yrittää naukumalla viestittää?

Kurnauuu! Kissat viestivät hyvin toistensa kanssa, mutta ihmiset ja kissat eivät aina ymmärrä toisiaan muitta mutkitta. Kissat kertovat tuntemuksistaan äänillä, kosketuksella, eleillä tai hajuilla merkitsemällä. Kissa ei pelkästään sano miau, vaan kissan äänet voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan.

Tiesitkö, että kissalla on yli 30 eritavoin sointuvaa äännähdystä nau'unnalle? Kissan ääntely riippuu pitkälti siitä, kenelle se myös puhuu: toiselle kissalle, ihmiselle vai koiralle.

Ihmiset käsittävät helposti väärin mitä kissa yrittää sanoa tai tehdä, mutta kokemus opettaa ymmärtämään, mitä se todellisuudessa haluaa. On kuitenkin vaikea ymmärtää, mitä kissa viestii kun se raapii sohvaa tai säksättää kuin riivattu.

Voit kuitenkin oppia kissastasi kiinnittämällä huomiota sen ääntelyihin – oletko esimerkiksi huomannut, että kissan ääni on yhtä yksilöllinen kuin kenen tahansa ihmisen?

Esimerkiksi eri rotuiset kissat ääntelevät varsin eri tavalla: siamilaiset kissat on tunnettuja kimeästä vaikeroinnistaan, kun taas kartusiaani on varsin hiljainen kissa ja abessinialainen puolestaan viestittää kujertavalla äänellä. Kissan äänet voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: surinaan, naukumiseen ja voimakkaisiin ääniin.

Surina ja kehrääminen

Kehrääminen ja onnellinen, pehmeä-ääninen tervehtivä sirkutus on kissojen tapa tervehtiä töistä kotiin palaavaa omistajaa tai miellyttävää toista kissakaveria. Sirkutus ja kehrääminen on luokiteltu samankaltaisiksi, koska ne poikkeavat naukumisesta. Ne kuulostavat "brrp" ja "brrm" -tyyppisiltä ääniltä, ja kissa käyttää niitä vain hyvin miellyttävissä tilanteissa. Jotkin rodut sirkuttavat enemmän kuin toiset.

Katso esimerkki sirkuttamisestatäältä!

Kehräämisen syy on arvoitus. Vanhimman teorian mukaan ääni syntyy henkitorvessa kurkunpään takana olevasta kahdesta membraanipoimusta. Nämä valeäänihuulet värisevät ja synnyttävät kehräämisen. On kuitenkin väitetty, etteivät valeäänihuulet voi värähdellä. Yksi selitys on, että kissat pystyvät säätelemään suulakensa tahdonalaisia lihaksia ja saavat ne värisemään. Olipa äänen lähde mikä tahansa, kehrääminen ei ole ainoastaan tyytyväisyyden ilmaus. Myös stressaantuneet tai vahingoittuneet kissat kehräävät – monet eläinlääkärit ovat kohdanneet kehräävän kissan, joka on joutunut esimerkiksi auto-onnettomuuden uhriksi.

Naukuminen

Klassisen "miau"-äänen nyanssit vaihtelevat sen mukaan, mitä kissa tahtoo sanoa. Kissat juttelevat naukumalla. Pyynnöt, komennot, vaatimukset, valitukset ja hämmästys ovat helppo ymmärtää. "Avaa ovi!", "Huomaa minut!" ja "Anna ruokaa!" -vaatimukset omistaja saattaa tunnistaa tutun kissakaverin kanssa tuossa tuokiossa. Jos ikkunan takana lentää lintuja, kissa saattaa ikään kuin 'jäkättää' tai 'säksättää' liikuttamalla leukojaan ylös ja alas nopeaan tahtiin – jotkut ihmiset jopa pelkäävät tätä elettä. Ei ole varmaa miksi kissa tekee näin – jotkut väittävät sen johtuvan odotuksesta tai turhautumisesta, aivan kuten ihminen maiskauttaisi huuliaan. Jotkut taas arvelevat, että kissa yrittää näin huijata saalista tulemaan tutkimaan tuota kummallista ääntä.

Katso esimerkki säksättämisestätäältä!

Kovaan ääneen naukuva kissa on saattanut oppia, että moukumalla saa haluamansa – aivan kuten pienet lapset saattavat oppia itkemään kun he haluavat jotain kaupan leluhyllyltä. Jos tästä syntyy ikävä tapa esimerkiksi yöllisillä moukumisella, pitää kissanomistajan opetella olemaan huomioimatta kissan naukunaa. Jos moukumisen syy on ruuan kinuminen, kissalle kannattaa antaa ruokaa silloin kun se on hissun kissun.

Monet kissan ihmiselle osoittamat nau'unnan äänet muistuttavat aivan kissanpennun herttaisia äännähdyksiä emolleen – se johtuu siitä, että kissa ei näe omistajaansa lauman johtajana vaan emona.

Voimakkaat äänet

Tavallisesti kissa käyttää voimakkaita ääniä viestiessään muiden kissojen kanssa, mutta ne ovat ne tuttuja niin omistajalle kuin eläinlääkärillekin. Avoimen suun muotoa muuttamalla kissa saa aikaan erilaisia ääniä, kuten mutinaa, raivostunutta murinaa, uhkaavaa ärinää tai sähinää ja sylkemistä puolustukseksi.

Kissa tunnetusti sähisee silloin, kun se tuntee olonsa uhatuksi tai pelokkaaksi. Samaan tapaan syntyvät pelon ja tuskan kiljahdukset ja rääkäisyt ja naaraiden korkea kiimaääni, eli mouruaminen. Kollinkipuinen naaraskissa naukuu ja vaikeroi jatkuvasti viestiäkseen saatavuudestaan uroksille – jopa yöllä ja päivällä.

Katso kissan varoittava esimerkkitäältä!

Jos huomaat kissasi ääntelytavoissa tai elekielessä muutoksia – hiljainen kissa alkaa äännellä tai äänekäs kissa lopettaa yhtäkkiä naukumisen – käänny epäröimättä eläinlääkärin puoleen. Kissa ei osaa kertoa sinulle suoraan, että mihin sattuu tai mikä on vialla.

Opettele kuuntelemaan kissaasi aivan uudessa valossa – se haluaa tulla ymmärretyksi, vaikka ei osaa sitä sanoiksi pukeakaan.


MTV3/Helmi

Lähteet: Kissanomistajan käsikirja, Our-happy-cat.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat