Kissat putoavat aina jaloilleen – totta vai tarua?

Kissat on tunnettuja loistavasta tasapainostaan, kissamaisen ketteristä ja sulavista liikkeistään sekä siitä, että ne laskeutuvat aina jaloilleen – vai laskeutuvatko?


Myytti: Kissa putoaa aina jaloilleen.

Totuus: Väittämä on tarua.

On totta, että kissat ovat akrobatian mestareita ja laskeutuvat lähes aina jaloilleen, kiitos taipuvaisen selkärangan, nopeiden lihasrefleksien, sisäkorvan tasapainoelimen ja joustavien lihaksien. Erinomaisen suuntavaiston ja -tajun avulla kissa pystyy aistimaan, miten päin se on putoamassa ja taipuisan selkärankansa ansiosta kissa kykenee kääntämään vartaloaan ilmassa 180 astetta. Kääntyminen tapahtuu aina samaisessa järjestyksessä:

Pudotessaan kissa alkaa heti automaattisesti kääntää itseään lihasvoimin mahalleen, jotta ensimmäiseksi maahan osuisivat tassut. Aivan ensimmäisenä kissa kääntää päänsä niin, että se näkee maahan. Sitten sen vartalo kiertyy ja jalat kääntyvät mahan alle. Lopuksi kissa venyttää jalkansa ja köyristää selkänsä mahdollisimman hyvään laskeutumisasentoon. Ojennettujen jalkojen lihakset toimivat iskunvaimentimina sen laskeutuessa maahan.

Kissan kyky laskeutua jaloilleen ei ole opittu kissaemolta tai ole elämänkokemuksen summa; se on luonnonlahjakkuus. Kun kissanpentu on kuusi viikkoa vanha ja kykenee jo juoksemaan ja pomppimaan koordinoiden, jo silloin ne osaavat korjata tasapainonsa pudotessaan.

Korkealta putoaminen voi olla kohtalokas

Mutta kissa ei kuitenkaan aina laskeudu jaloilleen: joskus voi kissa laskeutua jopa suoraan päälleen. Maahan tömähtäminen – tasatassuin tai ilman – voi aiheuttaa useita eri vaurioita kissalle, kuten jalkojen murtumisen. Etenkin vanhemmat kissat murtavat jalkansa herkemmin.

Jos kissa putoaa korkealta, se tulee maahan usein leuka edellä. Tärähdys voi jopa halkaista kissan suulaen keskeltä poikki. Siksi kannattaa viedä kissa aina eläinlääkäriin tarkastettavaksi, jos pudotus on ollut korkea: kissa saattaa näyttää päällepäin normaalilta, mutta vauriot voivat olla sisäisiä, ja äärimmäisen vakavia.

Jos esimerkiksi ikkuna on jäänyt auki ja kissa hyökkää linnun perään niin keskittyneesti, se saattaa menettää tasapainonsa ja pudota. Tätä kutsutaan Amerikassa "kerrostalo-syndroomaksi". Kissan putoaminen kerrostalon viidennestä tai sitä ylemmästä kerroksesta on kohtalokasta: putoamisnopeus on tuolloin 100 km/h ja sen jalka tai jalat yleensä murtuvat.

Katso hidastettu video, miten kissa kääntää itsensä laskeutuessaan maahan:

Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Lähde: Pets.webmd.com, Animal.discovery.com, NationalGeographic, Kissanomistajan käsikirja (Otava 2008), Youtube

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja