Kissanpennun ruokinta vaatii malttia ja ruokalusikoita – lue vinkit

Vastasyntyneillä kissanpennuilla on edessä aikamoinen kasvupyrähdys niiden kehittyessä huimaa vauhtia täysikasvuisiksi kissoiksi. Kissanpentu kasvaa uskomattoman kovaa vauhtia ensimmäisten kuuden kuukauden aikana, joten ei ihmekään, että ne tarvitsevat suuren määrän korkealaatuista ravintoa tullakseen terveiksi aikuisiksi. Tiesitkö, miten kissanpentua kannattaa ruokkia?

Kissat ovat jo lähes ensiaskeleiltaan uteliaita ympäröivää maailmaa kohtaan ja ne kasvavat huimaa vauhtia aikuisen kissan mittoihin: tästä syystä ne tarvitsevat paljon energiaa ravinnosta, jotta ne kasvaisivat terveiksi, vahvoiksi ja entistäkin uteliaammiksi kissoiksi. Ensin kissanpentu saa kaikki ravintoaineet emonsa maidosta, joka erittäin rasva- ja proteiinipitoista.

Tiesitkö? Kissanpentu käy samalla emon nisällä koko imetyksen ajan. Pentu heruttaa maitoa polkemalla nisän ympärystä etutassuillaan – tämä tapa jatkuu vielä aikuisenakin. "Leipominen" tarkoittaa aikuiskissaiällä, että kissa on tyytyväinen.

Kissanpennut alkavat kuitenkin näykkiä uteliaina kiinteää ruokaa jo 3–4 viikon ikäisinä, mutta ne eivät ole vielä tuolloin valmiita vieroitukseen: vieroitus maidosta tulisi tapahtua vasta 6–8 viikon ikäisinä, kun neulanterävät maitohampaat ovat ilmestyneet.

Noin kuukauden ikäisille kissanpennuille onkin paras ajankohta alkaa tarjota kokeeksi erityisesti kissanpennuille kehiteltyä ruokaa – märkää tai kuivaa. Jos valitset kuivaruoan, se pitäisi ensin kastella ja hienontaa. Voit myös hienontaa muutaman murusen ja sipaista sitä kissanpennun suulle, jotta se kiinnostuisi ruuasta.

Vaihtaminen kiinteään ruokaan liian aikaisin tai rivakasti voi olla erityisen haitallista kissanpennun pienelle, kehittymättömälle mahalle. Aloita antamalla ruokalusikallinen ruokaa viidesti päivässä. Koko vieroituksen ajan ne käyvät hakemassa täydennystä ravintoonsa emonsa nisistä.

Ruokinta vaatii ruokalusikoita, malttia ja santsikierroksia

Kissanpennuilla on pieni maha, mutta sitäkin suurempi ruokahalu, joten kissanpentua tulisi ruokkia antamalla pieniä määriä ruokaa useita kertoja päivässä – jopa viisi kertaa päivässä ruokalusikallisen verran.

Tiesitkö? Useimpien kissanpentujen silmät ovat suuremmat kuin niiden maha! Kahdeksanviikkoisen kissanpennun vatsa on kooltaan on suunnilleen saksanpähkinän kokoinen.

Alussa kissanpentu syö ainakin neljä kertaa päivässä; tämä mahdollistaa tasaisen energiansaannin päivän mittaan. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta ruokkia pentua näin tiheään, voit myös antaa ruokaa kolme kertaa päivässä ja jättää lisäksi hiukan kuivaruokaa tarjolle välipalaksi. Kun pentu kasvaa, vähennä aterioiden lukumäärää kolmeen päivässä, ja lopulta kahteen ateriaan, kun pentu on puolivuotias.

Tiesitkö? Kissat ovat luonnostaan napostelijoita. Ne eivät sopeudu helposti vain yhteen tai kahteen ateriaan päivässä koirien tavoin. Muista, että kissanpennun kasvaessa hurjaa vauhtia se alkaakin syödä kuten aikuinen kissa: kissanpentu saattaa kääntyä kannoillaan ruokakipon luona, mutta kuitenkin palata myöhemmin santsaamaan. Älä siis vie ruokakippoa heti pois ruokapaikalta ja heitä "tähteitä" oikopäätä roskakoriin.

10–12 viikon ikäisinä kissanpennut ovat yleensä sopeutuneet täysin kiinteään ruokavalioon. Vaikka useimmat kissat näyttävätkin täysikasvuisilta jo puolen vuoden iässä, ne ovat vielä pentuja, koska ne eivät ole kokonaan kehittyneitä: niiden luusto vahvistuu vielä ja keho saa lisää massaa. Siksi kissan ei pitäisikään siirtyä täysikasvuisille tarkoitettuun ruokaan ennen kuin se on täyttänyt vuoden.

Muista vesi!

Kaiken ikäiset kissat tarvitsevat myös puhdasta ja raikasta vettä mieluiten keraamisesta kulhosta: muovikulho naarmuuntuu herkästi ja epäpuhtauksia kerääntyy herkästi naarmuihin.

Muista, ettei kissalle tulee antaa lehmänmaitoa. Toisin kuin yleisesti luullaan, lehmänmaito ei ole hyväksi kissoille, koska ne menettävät kyvyn pilkkoa laktoosia pian emonmaidosta vieroituksen jälkeen. Tarjoa vain erityisesti kissoille valmistettua "kissanmaitoa" ja tarkista, että se sopii pennuille: markkinoilla voi olla myös pelkästään aikuisille kissoille tarkoitettuja maitoja.

Kissanpennun ruokintavinkit

– Syötä kissallesi ensimmäiset 12 kuukautta kissanpennuille tarkoitettua ruokaa. Erityisesti kissanpennuille kehitetty ruoka sisältää paljon proteiinia edistääkseen terveiden kudosten ja elinten kasvua, sekä suuren määrän välttämättömiä kivennäisaineita, kuten kalsiumia, fosforia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa auttaakseen vahvan luuston ja hampaiden kasvussa.

– Kissanpennuilla on pienempi suu kuin aikuisilla kissoilla. Pienemmät pelletit pentujen kuivamuonassa on helpompi pureskella ja ne vapauttavat tärkeät ravintoaineet helpommin pennun ruoansulatuselimistössä.

– Muista, että emonmaidonkorvike on ruokaa, vesi on tarkoitettu juotavaksi.

– Kuivaruokaa tulee säilyttää ilmanpitävässä säilytysrasiassa (jos tuotteessa ei ole erillistä sulkijaa), jotta ruoan aromit eivät karkaa ja ruoka pysyy hyvänä. Puhdista säiliö säännöllisesti.

– Avattua märkäruokaa voi säilyttää jääkaapissa, mutta ota ruoka pois jääkaapista ja anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen kuin tarjoillet sitä kissallesi.

– Avattua märkäruokaa ei saa säilyttää jääkaapissa yli 24 tuntia.

– Tarjoile kissanruokaa kissanpennullesi aina samassa paikassa, jottei kissa hämmenny.

– Älä pidä ruokailupaikkaa lähellä hiekkalaatikkoa.

– Älä häiriköi kissanpentua sen syödessä: pennuille pitää myös antaa leporauha kun ne sulattelevat täysiä masujaan.

– Pese kissanpennun ruoka-asiat jokaisen ruokailun jälkeen: pidä kissanruokakipot aina erillään omista tiskeistäsi.

– Älä anna kissanpennulle ruoantähteitä.

– Ruoan yksipuolisuus voi johtaa nirsoon syömiseen, joten on hyvä totuttaa kissa monenlaisiin eri makuihin ja erityyppisiin ruokiin pienestä pitäen.

– Muista, että kissanpentusi on petoeläin ja lihansyöjä – toisin sanoen se tarvitsee lihaa.

– Jos haluat vaihtaa ruokaa muutaman viikon jälkeen, tee se vähitellen. Lisää ensin uutta ruokaa entisen ruoan sekaan: lisää uuden ruoan osuutta vähitellen seitsemästä kymmeneen päivään, jonka jälkeen voit antaa pelkästään uutta ruokaa.


Vinkki: Tee ruokailuhetkistä mieluisia ja mielenkiintoisia tapahtumia kissanpennulle: voit esimerkiksi sekoittaa märkä- ja kuivaruokaa keskenään. Jos syötät kissallesi pääsääntöisesti märkäruokaa, ripoteltu kuivamuona tuo annokseen lisärakennetta. Jos puolestaan syötät pitkälti kuivaruokaa, lusikallinen märkäruokaa kosteuttaa annosta.


Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Lähde: Friskies, Purina.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja