Kissan kakasta keskenmeno? Totuus toksoplasmoosista

Odottavat äidit eivät uskalla vaihtaa kissanhiekkaa, ja kissan kakka hiekkalaatikolla lietsoo pelkoa pikkulasten vanhemmissa. Kissojen ulosteissaan levittämällä toksoplasmoosi -taudilla on pelottava maine, ja tautivaara vaanii erityisesti odottavia äitejä. Mutta kuinka vaarallista kissan kakka todellisuudessa on?

Toksoplasma on yllättävän yleinen myös Suomessa, mutta vakavat tartunnat ovat äärimmäisen harvinaisia, rauhoittelee kliinisen virologian professori Klaus Hedman Helsingin yliopistosta. Hedman oli 1990-luvulla mukana tutkimuksessa, jossa kartoitettiin toksoplasman esiintyvyyttä odottavilla äideillä. Tuolloin selvisi, että viidesosa äideistä oli jossain vaiheessa elämäänsä saanut infektion. Yhtä tarkkaa tutkimusta ei sittemmin ole tehty, mutta lukujen uskotaan olevan laskussa.

Toksoplasmaa aiheuttaa Toxoplasma gondii -niminen alkueläin, joka viihtyy kissaeläinten suolistossa. Se leviää kissan jätösten mukana ympäristöön, ja sitä kautta kasveihin ja muihin eläimiin. Ihminen saa tartunnan useimmiten huonosti pestyjen, kuorimattomien kasvisten tai huolimattomasti kypsennetyn lihan kautta.

– Hiekkalaatikon hiekka on periaatteessa mahdollinen, mutta käytännössä harvinainen tartuntareitti. Riski on pieni verrattuna huonosti kypsennetyn lihan tai likaisten hedelmien ja vihannesten syömiseen, professori toppuuttelee.

Surkeiden sattumusten summa

Toksoplasma voi olla vaarallinen sikiölle, jos odottava äiti saa ensitartunnan raskauden aikana. Oireet ilmenevät usein vasta vuosien päästä. Vuosittain tartunnan saa kohdussa noin 50 lasta.

Kaiken kaikkiaan sikiöaikaisen toksoplasman saaminen on useiden surkeiden sattumien summa. Sisäkissat eivät periaatteessa ole tartuntavaarallisia, ja toksoplasmaa kantavatkin kissat levittävät sitä vain hetkellisesti oman tartuntansa ensikertaa saatuaan. Tuoreet kissan tuotokset eivät ole tartuntavaarallisia silloinkaan, sillä alkueläin aktivoituu vasta parin päivän jälkeen.

– Vaarallinen kombinaatio on kotikissa, jota on syötetty purkkiruualla, ja joka yhtäkkiä päästetään luontoon, jolloin se saa luonnoneläimiä syömällä oman ensitartuntansa. Myös vanha kissa, joka on elänyt vuosikausia villinä, on tartuntavaaraton, koska se on jo immuuni, Hedman selittää.

Hiekkalaatikolta pöpön saanut lapsi ei voi tartuttaa raskaana olevaa äitiään, sillä toksoplasma ei tartu ihmisestä toiseen kuin elinsiirrossa.

– Raskauden kannalta hyvä olisikin, jos naiset saisivat tartuntansa jo pikkutyttönä siinä hiekkalaatikolla leikkiessään. Raskaana olleessaan he olisivat turvassa, kun sitten olisi jo se suojaavaa immuniteetti.

Esimerkiksi Ranskassa, missä toksoplasma on yleisempää, raskaana olevia varoitellaan kissoista herkeämättä. Tartunnalta suojaa immuniteetin ohella kuitenkin parhaiten huolellinen ruokahygienia.

– Me emme pysty vähentämään ihmisten tartuntavaaraa juurikaan kissoihin kohdistuvilla toimenpiteillä, vaan muunlaisella järkevällä toiminnalla. Ei ole järkevää yrittää poistaa kissoja lähiympäristöstä toksoplasmavaaran vuoksi, Hedman toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat