Mainos

Kirurgi: Syöpähoidoissa paljon turhaa työtä

Asiantuntija vaatii lisää tarkkuutta miesten eturauhastutkimuksiin.

Kirurgian professori ja Suomen syöpäyhdistyksen puheenjohtaja Teuvo Tammelan mukaan eturauhashoidon tulokset ovat nykyisin erittäin hyviä ja parantumisaste on aiempaa korkeampi. 

– Eturauhassyöpä on jo suuri kansantauti, tapauksia on todella paljon. Meidän pitäisi kehittää seulontaa, jonka on todettu vähentävän kuolemia viidenneksellä. 

Hänen mielestään miesten syöpätutkimuksissa tehdään kuitenkin paljon turhaa työtä. Hän tarkoittaa tällä sitä, että löydetään sellaisia syöpiä, jotka eivät olisi hengenvaarallisia tai aiheuttaisi edes oireita elinaikana. Sen sijaan pitäisi enemmän keskittyä vakaviin tapauksiin tarkentamalla seulontaa. 

MTV:n SuomiAreenassa puhunut Teuvo Tammela kannustaa miehiä hakeutumaan nykyistä rohkeammin eturauhastutkimuksiin jos lieviäkin oireita ilmaantuu. 

– Jos henkilöllä on huoli syövästä vaikkapa sillä perusteella, että suvussa on syöpää, kaverilla on tai naapurilla on, niin kyllä silloinkin lääkäri on velvollinen tekemään lähetteen testiin.

Tammela sanoo, että suomalaiset miehet ovat yhä varsin haluttomia lähtemään lääkäriin.

– Miehiä on tietysti monenlaisia. Mutta kyllä sellainen perussuomalainen mies on sellainen, ettei kovin innostuneesti lääkäriin lähdetä tai ainakaan vaan varmuuden vuoksi. Naiset kylläkin käyvät ja tutkituttavat itseään.

Tammela kertoo, että nykyään eturauhassyövistä suuri osa voidaan parantaa, mikäli syöpä on paikallinen, se ei ole levinnyt eikä ole kovin aggressiivinen solukuvaltaan. Leikkaamalla parannetaan 80-90 prosenttia tapauksista ja myös sädehoidon tulokset ovat hyviä varsinkin vanhempien miesten osalta.

"Kyllä perussuomalainen mies on sellainen, ettei kovin innostuneesti lääkäriin lähdetä tai ainakaan vaan varmuuden vuoksi."

– Jos verrataan eturauhassyöpää kaikkiin syöpätapauksiin, niin kyllä suurin osa paranee. Hankalia ovat tietysti ne tapaukset, joissa syöpä on ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä, Tammela toteaa.

Syöpään sairastuneiden henkiseen tukeen ja kuoleman pelkoon kiinnitetään myös yhä enemmän huomiota. 

– Kun syöpä löydetään ja tiedetään kuinka aggressiivinen se on kudosrakenteeltaan ja tehdään levinneisyystutkimukset. Näiden pohjalta pystytään aika hyvin arvioimaan, miten syöpä tulee käyttäytymään.

Tammela kuitenkin muistuttaa, että yleensä syövästä parantuneella menee monta vuotta ennen kuin hän sisäistää ja uskoo olevansa jälleen terve.

Myöhäisuusimisia voi tulla Tammelan mukaan myös eturauhassyövässä vuosien, jopa kymmenen vuoden kuluttua.

– Mitä kauemmin aikaa kuluu, sen pienempi todennäköisyys on, että syöpä uusiutuu. Yleensä viiden vuoden jälkeen uusiutumisriski on enää pieni. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.