"Kirsti muuttui, ihan kuin mies olisi vahtinut" – Kirsti Paakkasen luottomies halutaan sivuun pesänselvittäjän paikalta

9:14
Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen jätti jälkeensä mittavan perinnön – lähipiiri kertoo nyt huolesta jättiomaisuuden kohtaloon liittyen.

Marimekon pelastajana tunnetuksi tullut Kirsti Paakkanen jätti jälkeensä mittavan perinnön niin henkisesti kuin aineellisestikin. Perinnöstä ja Paakkasen kohtelusta hänen viimeisinä vuosinaan on kuitenkin noussut kiista Paakkasen lähipiirissä. MTV Uutiset paneutui tapauksen taustoihin.

Paakkasen omaisuuden tarkkaa kokoa on vaikea arvioida, sillä tätä kirjoitettaessa kuolinpesän selvitystä ei ole vielä päästy aloittamaan. Hänen sijoitusyhtiöllään Workidealla on viimeisimmän tilinpäätöksen mukaan varoja noin 35 miljoonaa euroa. Paakkanen omisti myös näyttävät talot Espoossa ja Nizzassa Etelä-Ranskassa.

Paakkasella ei ollut omia lapsia, hän oli kuollessaan naimaton eikä hänellä ole elossa olevia sisaruksia.

Perintö testamentattu säätiölle

Vuonna 2015 laaditussa testamentissaan Paakkanen ilmoittaa, että koko hänen omaisuutensa menee perustettavalle säätiölle. Vuonna 2020 testamenttia tarkennettiin sen verran, että uutta säätiötä ei ole tarpeellista perustaa, koska vuonna 1998 perustetun Kirsti Paakkasen säätiön säännöt vastaavat testamentissa mainittua säätiötä.

Paakkanen määräsi testamentin toimeenpanijoiksi pitkäaikaisen asiainhoitajansa Kari Miettisen sekä erään toisen miehen. Kaksikko on myös jättänyt käräjäoikeuteen hakemuksen, jotta heidät nimettäisiin Paakkasen kuolinpesän selvittäjiksi. Päätös asiasta tehdään oikeuden mukaan parin kuukauden sisällä.

Kirsti Paakkasen ja Kari Miettisen yhteistyö alkoi jo 1970-luvulla Womena-mainostoimistosta. Myöhemmin Miettinen houkutteli Paakkasen ostamaan ja käytännössä pelastamaan vaikeuksiin ajautuneen Marimekon vuonna 1991. Miettinen toimi Paakkasen asiainhoitajana aina tämän kuolemaan saakka.

Miettinen käyttää suurta valtaa Paakkasen perintöön liittyen. Hän toimii hallituksen puheenjohtajana sekä sijoitusyhtiö Workideassa että Kirsti Paakkasen säätiössä. Hänet on myös testamentissa määrätty testamentin toimeenpanijaksi.

Yhdessä erään toisen miehen kanssa Miettinen on pyytänyt käräjäoikeutta nimittämään heidät kuolinpesän selvittäjiksi. Hakemus on tiedoksiantovaiheessa, ja käräjäoikeuden arvion mukaan asian käsittely kestää vielä parisen kuukautta.

Ulkopuolinen pesänselvittäjä

Asian ytimessä keskiviikkoisin kello 21 MTV3-kanavalla ja MTV-palvelussa!

Asian ytimessä on uutisia, puheenaiheita ja viihdyttävää keskustelua Jaakko Loikkasen johdolla.

Paakkasen lähipiirissä on noussut huolta Paakkasen kuolinpesän hoidosta. MTV Uutisille puhuneet sukulaiset kritisoivat asiainhoitaja Miettisen käytöstä ja valtaa Paakkasen asioihin.

Yksi heistä on sisarentytär Regina Paanala, jolla oli läheiset välit tätiinsä loppuun saakka. Hän kertoo, millainen vaikutus asiainhoitajalla oli Paakkaseen.

– Kirsti muuttui Miettisen seurassa, Jotenkin se oli kuin se mies olisi vahtinut sitä ja se ei uskaltanut puhua paljon mitään. Kirsti oli ihan erilainen sitten, kertoo Paanala.

Miettisen huonosta käytöksestä ja Paakkasen pelokkuudesta kertovat myös neljä muuta lähdettä. 

Osa sukulaisista haluaa, että kuolinpesän selvittäjä on joku puolueeton taho.

– Olemme Kirstille henkilökohtaisesti luvanneet, että me hoidamme tämän asian kuntoon, koska se oli hänen toiveensa. Ja vaikka hän sairaalassa huonosti puhui, niin hän oli helpottunut siitä, että me hoidamme tätä asiaa, kertoo Elina Jokinen, joka on Regina Paanalan miniä.

Kari Miettinen vastasi MTV Uutisille sähköpostitse, että ei halua kommentoida aihetta tässä vaiheessa millään tavalla.

Kyselyjä testamentin kohtalosta loppuaikoina

Testamentin perusteella sukulaiset eivät olisi saamassa mitään Paakkasen omaisuudesta. Nousee väkisinkin ajatus, että raha motivoi heitä kyseenalaistamaan monia asioita, kuten testamenttia. Regina Paanala kuitenkin torjuu ajatuksen.

– Niin varmaan moni luulee. Mutta siitä ei ole kysymys. Ei ollenkaan.

Muutama kuukausi ennen kuolemaansa yrittäjäneuvos olisi halunnut vielä palata testamenttinsa sisältöön salassa asiainhoitajalta Kari Miettiseltä.

Näin kertoo Tuula Saari, joka työskenteli Paakkaselle Womenassa, ja he lähentyivät uudelleen muutaman viime vuoden aikana.

– Kirstillä oli selkeästi hätä ja huoli. Hän minua auttamaan, koska hän halusi tehdä uuden testamentin. Sanoin, että nyt mietitään mikä olisi se oikea tapa ja että onko hänellä vanhaa testamenttia. Hän sanoi, ettei ole eikä hän tiedä ihan tarkalleen mikä se hänen testamenttinsa on ja mikä se sisältö siellä on. Tämä piti tehdä todella niin salassa, että mikään asia ei tule julki, kertoo Saari.

Myös toinen lähde vahvistaa, että Paakkanen oli yrittänyt tiedustella testamenttinsa sisältöä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja