Kirsti Paakkasen vuosia kestäneessä perintöriidassa yllätyskäänne

Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen jätti jälkeensä mittavan perinnön – lähipiiri kertoo nyt huolesta jättiomaisuuden kohtaloon liittyen 9:14
Kirsti Paakkasen sisarentytär kertoi MTV:n Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa huolistaan Paakkasen perinnönjakooon liittyen.

Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkasen perintöön liittyvässä oikeuskiistassa on tapahtunut jälleen uusi käänne. Helsingin hovioikeus on torstaina antamallaan päätöksellä vapauttanut Paakkasen pitkäaikaisen asiainhoitajan Kari Miettisen kuolinpesän selvittäjän tehtävästä.

Kirsti Paakkanen oli testamentissaan määrännyt Kari Miettisen ja laamanni Juhani Mäkisen kuolinpesänsä hoitajiksi. Hovioikeus määräsi toiseksi pesänselvittäjäksi Mäkisen lisäksi asianajaja Leif Itäisen, joka oli ollut Paakkasen omaisten ehdotus tehtävään.

Joukko Paakkasen omaisia on vastustanut Miettisen ja Mäkisen nimittämistä, ja vaatinut tehtävään puolueetonta tahoa. Sukulaiset perustelivat kantaansa muun muassa sillä, että kaksikko toimii Kirsti Paakkasen Säätiön hallituksessa, mikä aiheuttaa omaisten mukaan eturistiriidan. Riitaa on ollut myös Paakkasen hoitoon liittyvistä asioista tämän viimeisinä elinpäivinä syksyllä 2021.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi kuitenkin ratkaisussaan syksyllä 2022, että Paakkasen tahtoa on kunnioitettava, ja nimitti Miettisen ja Mäkisen tehtävään. Ratkaisusta valitettiin hovioikeuteen, joka antoi ratkaisunsa tänään.

Luottomiehellä vahva asema Paakkasen asioiden hoitamisessa

Hovioikeus otti ratkaisussaan huomioon Miettisen pitkäaikaisen ja itsenäisen aseman Paakkasen asioidenhoitajana ja Paakkasen omistamien yhtiöiden edustajana. Oikeuden mukaan asiassa on perustellusti riski sille, että pesänselvityksen kohteeksi voi tulla esimerkiksi sellaisten velkojen ja saatavien selvittämistä, johon Miettisellä on oma henkilökohtainen liityntä. Oikeus myöntää, että vaikka mitään väärinkäytöksiä tai epäselvyyksiä ei ole ilmennyt, on asiaa tarkasteltava objektiivisesti ulkopuolisesta näkökulmasta.

Säätiön lisäksi Miettinen on hallituksen puheenjohtaja Workidea Oy:ssa, joka on Kirsti Paakkasen sijoitusyhtiö. Miettinen toimi aikoinaan myös Marimekon hallituksen puheenjohtajana Paakkasen ollessa yhtiön toimitusjohtaja.

Pesänselvittäjien nimittämisen lisäksi käynnissä on erillinen kiista Paakkasen testamentin pätevyyteen liittyen. Vuonna 2015 laadittua testamenttia on epäillyt väärennökseksi Paakkasen sisarentytär Regina Paanala, joka teki asiassa tutkintapyynnön poliisille. 

Testamentin pätevyyteen liittyvä kanne jätettiin lepäämään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuteen siihen asti, että väärennösepäily saadaan ensin selvitetyksi. Syyttäjän on määrä tiedottaa tutkinnan jatkosta lähiaikoina. 

Kymmenien miljoonien omaisuus

Marraskuussa 2021 menehtynyt Kirsti Paakkanen määräsi testamentissaan koko omaisuutensa nimeään kantavalle säätiölle. Kirsti Paakkasen säätiön tehtäviksi mainitaan muun muassa taideteollisuuden, taloustieteiden sekä suomalaisen muotoilun kansainvälistymisen edistäminen. Säätiö jakaa muun muassa apurahoja.

Paakkasella ei ollut lapsia eikä hän ollut kuollessaan naimisissa. Hän jätti jälkeensä huomattavan, jopa kymmenien miljoonien eurojen omaisuuden. Sijoitusyhtiönsä varojen lisäksi Paakkanen omisti hulppeat asunnot Espoon Westendissä sekä Nizzassa Etelä-Ranskassa.

Lue myös:

    Uusimmat