Mainos

Kirkkovaalien ennakkoäänestyksessä ruuhkia ja kankeutta

Jos Helsingin Narinkkatorin  hulinasta tai espoolaisen ostoskeskuksen jonoista tohtisi jotain päätellä, seurakuntavaaleissa on tulossa uusi ennätys.

Ennakkoäänestyksen avaus kokosi keskuksiin jonoja. 
Mutta - totuus lienee karumpi.  Kirkon tavoite on toki enemmän kuin viime vaaleissa 2010, jolloin äänestysprosentti oli vaatimaton 17,3.  Jos nyt edes joka viides kirkon jäsenistä viitsisi äänestää.

Hidasta ja sekavaa


Espoonlahden seurakunta tempaisi paikallisella ostarilla - ja katso, väkeä olikin ruuhkaksi asti, kun äänestys alkoi. Mutta, ruuhkaa selitti myös äänestyksen kankeus.

- Kahdella lapulla äänestetään (ehdokas kirkkovaltuustoon sekä  seurakuntaneuvostoon) ja kaavakkeita täytellään henkilötunnusta myöten. Pelkkä henkilökortin näyttäminen ei riittänyt. Liian hidasta ja kankeaa, nuoret ja kiireiset eivät tule äänestämään. Annoin palautetta, napautti ensi kertaa näissä vaaleissa äänestänyt Tiia Väyrynen. 

Mutta hän jonotti kärsivällisesti, koska hän haluaa muuttaa kirkkoa.

- Toivon, että päättäjiksi pääsee sellaisiakin ehdokkaita, jotka ovat jollain tapaa erilaisia -  joko etniseltä taustaltaan tai seksuaaliselta suuntautumiseltaan tai muuten.

Kirkon sanoma on ilmainen


Kari Roine on Espoonlahden seurakunnan pitkäaikainen vapaaehtoistyöntekijä, joka pyrkii uudelleen seurakuntansa päättäjäjäksi.

- Kärsivällisyys on riittänyt, koska toimin ihmisten puolesta - sellaisten ihmisten, jotka eivät saa ääntään kuuluviin. Minun rohkeuteni riittää heidän asioidensa esille tuomiseen, hän arvioi tyynesti.

Roine myöntää, että Espoonlahden seurakunta ei ole köyhä ja vapaaehtoisväkeäkin riittää, mutta raha ei asiaa ratkaise.

- Evankeliumi on ilmainen, sen kuljettaminen vain maksaa.  Seurakunta tulee eläväksi, kun evankeliumi on esillä ja ihmisiä kutsutaan. Mitä enemmän maallikkoja, sitä elävämpi seurakunta, uskoo Roine.

Älä valita, vaan välitä!

Helsingin Kampin Narinkkatorilla äänestänyt piispa Irja Askola odottaa vaaleissa muutoksen tuulia.


- Kohti kansalaisten kirkkoa, jossa hyvin erilaiset ihmiset voivat kohdata toisensa ja löytää armollisen Jumalan. Jumalan kaunein sana on "tervetuloa" ja sitä toivottavasti nämä vaalit viestivät.

Askolan mukaan "meidän kirkkomme on maailman mitassa tosi rikas kirkko".  Tältä ei välttämättä tunnu jossain pienessä seurakunnassa, jossa rahakirstun pohja paistaa.

- Näissä vaaleissa voidaan vaikuttaa siihen, mitä kotikorttelissani tapahtuu, mihin seurakuntani satsaa. Työntekijöitä, tiloja diakoniaa - vai mitä?

- Rahaa tarvitaan, mutta jos meiltä puuttuu se ilo ja intohimo huolehtia toisistamme, sitä ei hankita rikkaudella. Kirkossa pitää nyt lopettaa  tämä voivotus ja valitus. Seurakuntavaalit ovat juuri tätä varten. Nyt mukaan vaikuttamaan. Älä valita, vaan välitä, julistaa Askola Narinkkatorin harmaudessa MTV:n toimittajalle.

Seurakuntavaalikoneeseen voi tutustua MTV Uutisten nettisivuilla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.