Kirjoituskilpailu rintamamiestaloista

Rintamamiestalojen historiaa ja jälleenrakennuskauden rakentamista Oma Koti 05 -messuilla esitelleen näyttelyn yhteydessä on julkistettu "Olin rakentamassa rintamamiestaloa" -kirjoituskilpailu, jonka tavoitteena on dokumentoida rintamamiestalojen rakentamisen historiaa.

Suomen Asuntotietokeskus järjestää yhdessä Suomen Omakotiliitto ry:n, Rakennustietosäätiö RTS:n ja Suomen Messujen kanssa kirjoituskilpailun, jonka tarkoituksena on koota 1940- ja 1950 -luvuilla rintamiestaloa rakentamassa olleiden henkilöiden muistikuvia ja kokemuksia rakentamisvaiheesta.

  • Kirjoitukset pyydetään toimittamaan
  • 30.9.2005 mennessä
  • mieluiten sähköpostilla: info@asuntotieto.com
  • tai kirjeitse osoitteella
  • Suomen Asuntotietokeskus, Malminrinne 1 B, 00180 Helsinki.

Kaikkien osallistuvien kesken arvotaan Viking Linen kahden hengen luksusristeily Tukholmaan sekä viisi Rakennustieto Oy:n kirjapalkintoa.

"Vaikka sodan käynyt varsinainen rakentajasukupolvi on jo väistymässä, monet heidän perheenjäsenistään osallistuivat rakentamiseen aktiivisesti ja heillä on arvokasta muistitietoa ja ajan kuvaa tallennettavaksi. Kirjoituksista toivotaan saatavan oppeja myös rintamamiestalojen kunnossapitoon ja oikeaoppiseen perusparantamiseen," kertoo kirjoituskilpailua ja näyttelyä koordinoiva Jouko Taskinen Suomen Asuntotietokeskuksesta.

Kilpailussa arvioidaan tekstin sytyttävyyttä ja tarinan selkeyttä sekä liitteenä olevien kuvien ja asiakirjojen havainnollisuutta. Raadin valitsemista parhaista kirjoituksista toimitetaan kirja, jonka kustantaa Rakennustieto Oy. Kirja julkistetaan Oma Koti -messuilla keväällä 2006. Kirjaan tulee myös rintamamiestalon lyhyt historiikki sekä kuvia alkuperäisistä piirustuksista ja asiakirjoista. Kaikki kirjoitukset lahjoitetaan Suomen rakennustaiteen museolle tutkijoiden hyödynnettäväksi. Valittuja kirjoituksia voidaan julkaista myös Suomen Omakotilehdessä.

Katoavaa osaamista

"Rintamamiestalot ovat katoavaa rakennusperinnettä, jonka tallentamisella on jo kiire.1940- ja 50-lukujen rakentamisesta voi ottaa paljon oppia. Rakenteiden yksikertaisuus ja toimivuus, materiaalien kierrätys ja pakonkin sanelema rakentamisen ekologisuus ovat edelleen tavoiteltavia asioita," Taskinen sanoo.

Jouko Taskisen mukaan tarina voi alkaa talotyypin ja piirustusten valinnasta, rakennusluvasta, rahoituksen järjestämisestä ja jatkua rakentamiseen, perustuksiin, harjakorkeuteen ja edelleen sisustustöihin.

- Ketkä osallistuivat rakentamiseen, miten tarvikehankinnat hoidettiin kun kaikesta oli pulaa, mistä saatiin huonekalut? Huumoriakaan ei pidä unohtaa. Yhteis- ja talkoohenki oli voimissaan. Lopuksi voi lyhyesti kertoa miten sisustaminen, muutto ja asuminen sujuivat. Kirjoituksen ihannepituus on 2-5 sivua. Mukaan voi liittää kopioita valokuvista ja piirustuksista sekä muista rakentamiseen liittyvistä asiakirjoista, Taskinen täsmentää.

  • Lisätietoja:
  • Suomen Asuntotietokeskus Jouko Taskinen
  • jt-kehitys@kolumbus.fi
  • gsm 0400 426 194

Lue myös:

    Uusimmat