Mainos

Kirjeenvaihtajan kommentti: Suomen vierailu Valkoisessa talossa meni niin hyvin, että Donald Trumpkin valehteli vain vähän

Sen näki jo ensimmäisestä kädenpuristuksesta Valkoisen talon läntisessä siivessä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilla on ollut joskus tapana riuhtoa vieraitaan kätellessä ikään kuin voimannäytteeksi, mutta Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa sävy oli ystävällinen. Trumpin työhuoneessa kultaisten verhojen loisteessa Trump kehui Suomen ja Yhdysvaltain suhteita sen minkä kerkesi ja sanoi rakastavansa Suomen kansaa.

Amerikkalainen tai trumppimainen suuripuheisuus ei tietenkään ketään yllätä, mutta miksi pahenevien Texasin tulvien kanssa painiva Trump panosti kokonaisen iltapäivän pieneen Suomeen?

Yksi vastaus on, että Trumpkin tarvitsee luotettavaa ystävää. Sellainen Suomi Yhdysvalloille on ja samaa Suomi toivoo Yhdysvalloilta. Trump tarvitsee myös vakautta. Trumpin Valkoinen talo heiluu henkilövaihdoksien ja mediavuotojen myötä eikä suosio edes oman puolueen keskuudessa ole taattua.

33:34

Niinistö ei kuitenkaan tyytynyt kaunopuheisuuteen, vaan nosti diplomaattisesti Suomen linjaa esiin. Niinistö puhui mustan hiilen saastuttamisen vaaroista ja korosti liike-elämän tulevaisuuden olevan uusiutuvissa energialähteissä. Trump näytti kuuntelevan tarkasti, vaikka tähän mennessä hän on ollut hiilikaivoksia suosiva presidentti, joka veti Yhdysvallat ulos Pariisin ilmastosopimuksesta.

Trump sanoi sen, minkä moni halusi kuulla. Trumpin mukaan Yhdysvallat olisi Suomen ja muiden Itämeren maiden tukena, mikäli Venäjä antaisi aihetta. Niinistö puolestaan kertoi Suomen panoksesta kansainvälisessä yhteistyössä ja terrorismin vastaisessa toimissa.

Presidentit jopa vitsailivat yhdessä. Kun Niinistö oli ottamassa toista kysymystä suomalaistoimittajien joukosta, Trump kysyi Niinistöltä antaako hän saman henkilön kysyä uudestaan. Niinistö katsoi Trumpia ja vakuutti, ettei kyseessä ole sama naishenkilö. Koko Valkoisen talon East Room kaikui naurusta ja kahden vaalean suomalaisnaisen sekaannus nousi useisiin amerikkalaissivustojen otsikoihin.

Amerikkalainen media keskittyi pääasiassa Trumpin Texasin suunnitelmiin, joten lehdistötilaisuudesta ainakin puolet ajasta koski muita asioita kuin Suomea. Trump kuitenkin innostui tilaisuuden loppupuolella kehumaan Suomen omaa puolustuskykyä niin, että meni väittämään Suomen olevan tilaamassa yhdysvaltalaiselta yritykseltä merkittävän määrän F-18 –hävittäjiä.

Niinistö kumosi väitteen myöhemmin Twitterissä "ankaksi", mutta todellisuudessa Suomen Hornet-kaluston korvaamiseksi tehdään selvitystyötä. Trump ei siis ehkä valehdellut aivan kokonaan.

4:41

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.